Top 10 K-vitaminban gazdag étel

Nem nagy ördöngősség úgy étkezni, hogy minden szükséges tápanyagot magunkhoz vegyünk – érdemes azonban ismerni, milyen zöldségben mit találunk. Mi mindenben van például K-vitamin?

Számos ismert és kedvelt gyümölcs, zöldség tartalmaz K-vitamint. Mire mindenre jó azonban ez a vitamin, mihez van rá szükségünk igazán?

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezet számos rendszerének működéséhez szükséges, legfontosabb funkciója azonban a véralvadási folyamat elősegítése. Szerepet játszik a csontok megerősítésében és a vesekövek kialakulásának megakadályozásában.

A kutatók vizsgálják a K-vitamin csontritkulás kezelésében lehetséges szerepét, ahogyan az Alzheimer-kór-, és a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében játszott szerepét is.

K-vitamin hiányában az emberi testben problémák lépnek fel, de a másik véglet – a K-vitamin túladagolás – szintén gondot okozhat. Hiánya növeli a vérzés, az osteoporosis (csontritkulás) esélyét, a csonttörés valószínűségét, a véraláfutások is könnyebben kialakulnak. Súlyos esetekben a K-vitamin hiány akár a páciens halálához is vezethet.

Bajt okoz viszont a K-vitamin túladagolás is – vér besűrűsödik, és ez stroke-hoz vagy érrendszeri problémákhoz vezet. Szükségünk van tehát a K-vitaminra, de válasszuk az arany középutat a fogyasztása tekintetében!

vitaminok4

Tinédzsereknek és felnőtteknek naponta 75-120 mikrogramm a javasolt K-vitamin mennyiség. Lássuk, milyen zöldségekben, gyümölcsökben vagy húsfajtákban találjuk meg!

1. Kelkáposzta

Az egyik leggazdagabb K-vitamin forrás. Ez a sötétzöld leveles zöldség számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett jelentős antioxidáns hatású is. Optimális felhasználása főtt formában történik.

2. Spenót

Szintén az egyik legegészségesebb, ráadásul népszerű leveles zöldség, amely kitűnő K-vitamin forrás. Egy adag főtt spenót közel 900 mikrogrammot tartalmaz ebből a létfontosságú tápanyagból.

spenót

3. Szárított gyógynövények

Ahogyan azt már a régi időkben is tudták az emberek, a gyógynövények különféle fontos tápanyagokkal vannak tele, beleértve a K-vitamint is. A szárított bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó és a petrezselyem mind-mind választható K-vitamin forrás, amelyeket könnyedén használhatunk ételeink elkészítésében, és még E-vitaminnal is ellátnak.

fuszerek_katt

4. Fűszerek

Jelentős mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, ezért a chili por remek fűszer az ételekhez, ráadásul napi K-vitamin bevitelünk is meglesz belőle. A curry por, a paprika és a cayenne bors szintén ellát minket K-vitaminnal. Igyekezzünk hozzáadni őket levesekhez, salátákhoz!

5. Halolajak

Tulajdonképpen valamennyi halolaj kitűnő K-vitamin forrás, amellett, hogy tartalmazza az esszenciális Omega-3 zsírsavakat. Tehát iktassuk be étrendünkbe a halat és a halolajat is!

6. Szilva

Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint. Egy adag szilva közel 250 mikrogrammal szolgál.

7. Keresztesvirágú zöldségek

Az olyan zöldségek, mint pl. karalábé, a fehérrépa zöldje, a kelkáposzta, vagy a mustár zöldje gazdag K-vitamin források. Egy csésze főtt vagy párolt karalábé 529 mikrogrammal lát el minket ebből a fontos vitaminból. Ajánlott kevesebb, mint 5 percig főzni a keresztesvirágú zöldségeket, különben elveszíthetik tápláló értéküket.

uborka4

8. Uborka

Ha szeretjük, minden okunk megvan rá, hogy gyakran fogyasszuk! Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, akár uzsonnaként is elrágcsálható…

9. Mángold

Számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot biztosít a számunkra, egyben hatásos antioxidáns is. Egy 200 kalóriás adag 8738 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. A spenót remek helyettesítője lehet.

10. Kelbimbó

Bár a gyerekek általában nem kedvelik, ez az alacsony kalóriás zöldség K-vitaminban gazdag. Bátran iktassuk be étrendünkbe, adagonként 300 mg K-vitaminnal látjuk el szervezetünket.

A zöldségek mellett azonban az olyan gyümölcsök is K-vitaminban gazdagok, mint az áfonya és a málna – süteményben, turmixban vagy önmagukban is mennyei az ízük!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.