Öko-divat zöldeknek

Öltözz zöldbe! De pontosan mit rejt magában az öko-divat? Hogyan lehet zöld az öltözékünk? Most kiderül.

El-viselhető

Figyelemfelkeltő öko-kampányok hada készít gondolatébresztő zöld ruhákat, melyek igazán ötletesek és szépek. Csupán egy baj van velük: a mindennapok során nem alkalmasak a viselésre. Ezek a kreációk inkább a közönség megnyerése és felkeltése érdekében keltek életre. Emellett viszont fontos volna, hogy elérhetőek legyenek a ruhaköltemények utcai változatai is. A cél ugyanaz, hirdetni és megmutatni, hogy mennyire színes lehet az, ami zöld.

öko21000

Honosított divat az egészségünkre

Ne essünk csapdába. Az egészséges élet része az egészséges gondolkodás és a környezet szemének felnyitása. Nézzünk a címlapok mögé és keressük meg az igazi nőket. Nagy hiba lenne, ha az öko-divat beállna a hatalmas világcégek által diktált trendbe, ahol a modellek bőrét saját csontjuk szúrja át. Itt nem a divat egy speciális ágáról van szó. A zöld öltözet önmagában hordoz értéket. Szerencsére nem kell messze menni, ha azt szeretnéd, hogy külsőd is tükrözze a gondolkodásod. A magas színvonalon képzett és végzett hazai iparművészek zöld kreációi mindenki számára elérhetőek. Mivel nem konfekciódivatról van szó, az árat visszatartó erőnek gondolnánk. Ám ez tévedés. A trendi márkákkal szinte azonos áron zöldülhetünk.

Zöld címke és újra-ruha

Milyen egy ruha, amit le se vetnél? Kényelmes viselet, megfelelő szellőzés, káros anyagoktól mentes, bőrbarát előállítás. Elsősorban ezeknek a követelményeknek kell eleget tennie egy ruhának, ha a zöld táborba szeretne tartozni. A környezetre és egészségre nem káros, vegyszerekkel kezeletlen anyagokból készített darabok pedig igazán kiérdemlik ezt a címkét. Ahogy mi is megérdemeljük, hogy csak ilyeneket viseljünk a testünkön. Sajnos a legtöbb textilgyártó cég inkább a zöldhasút és nem a zöld címkét igényli. Mivel az EU-n kívül gyártott alapanyagokra más jogszabályok vonatkoznak, ezért előfordulhat, hogy forgalmaznak az EU-ban tiltott vegyszerrel kezelt ruhákat is.

Határokon átnyúló kezdeményezések

Az olcsó munkaerő és a kevésbé szigorú jogszabályok vonzzák a multinacionális vállalatokat a Távol Keletre, illetve a latin-amerikai országokba. Számos kedvelt világmárka címkéjén jelenik meg származási helyként egy ilyen ország. Ez azt jelenti, hogy egyrészt a termék előállításánál nagy valószínűséggel maradnak hátra a környezetet károsító anyagok, másrészt egyre többször esik szó az üzemekben éhbérért dolgozó kizsákmányolt munkásokról és kiskorúakról. Ezek megszüntetését célozza meg több kezdeményezés is.

környezetbarát

Fair játék

A Fair Trade jelével lelátott termékek vásárlásakor biztosak lehetünk abban, hogy az általunk kifizetett összeg nem csak a nagyvállalatok zsebébe kerül, hanem részesülnek belőle a gyárban dolgozó munkások is. Az Etikus Kereskedelmi Kezdeményezés szintén a kizsákmányoló óriásvállalatok üzletpolitikája ellen küzd. A multinacionális cégek helyzete ugyanis megengedi, hogy hatalmas árréssel forgalmazzák a termékeiket, melyek így csak egy szűk keresztmetszet számára érhetőek el. Illetve ennek az ellenkezőjét kihasználva, a tömeg számára értékesít olcsón, de silány minőségű termékeket.

Ezeket végiggondolva rájöhetünk arra, hogy a zöld öltözék sokkal több mindent foglal magába, mint amit első ránézésre gondolnánk. Számos árnyalattal találkozhatunk, és csak rajtunk múlik, hogy hajlandóak vagyunk-e kiszakadni a megszokott és sajnálatos módon egyre aggasztóbb kulturális közegünkből. Ezzel zöld utat adva az öko-létnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.