Mangosztan – az istenek gyümölcse

Gazdag poliszacharidokban, amelyek baktérium és gombaölő hatást fejtenek ki, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is.

A mangosztánban található hatóanyagok sora azonban ezzel nem zárul le! Az igazi értékét az adja, hogy különösen nagy mennyiségű xantont tartalmaz. A xantonok, a flavonoidok családjába tartozó rendkívül erős antioxidáns vegyületek, melyek egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál.

Több mint 200 féle létezik a természetben, és minden xanton más és más hatást fejt ki a szervezetre. Mindennek megvan a maga sajátos hatás profilja, egymással kombinálva pedig hatásaik felerősödnek, és így az egész szervezet egészséges működését elősegítik.

Az etnobotanikus, dr. James Duke számos táplálék-kiegészítőként alkalmazott természetes készítmény kémiai összetételét vizsgálta meg. A kémiai alkotóelemek alapján felsorolta az összetevők ismert hatásait. Dr. Duke megadja a feltételezett napi adagokat és a várható kedvező hatásokat (a magnosztán gyümölcs alkotórészeivel kapcsolatban elvégzett saját és egyéb szakértők általi vizsgálatok alapján). A kedvező hatások teljes listája embert próbáló hosszúságú, 138 különböző tulajdonságot tartalmaz.

Az alábbiakban felsoroljuk azt a néhány kedvező hatást, amelyeket a magnosztánt fogyasztó emberek nagy többségénél megfigyelhetők voltak.

  • Vérzsírszint csökkentő hatás – csökkenti az LDL-szintet,- Antihipertenzív hatás – csökkenti a vérnyomást,
  • Megelőzi az érelmeszesedést – az artériák elzáródását és megkeményedését,
  • Kardioprotektor hatás – védi a szívizmot,
  • Hipoglikémiás hatás – csökkenti a vércukorszintet,
  • Parkinson-kór és Alzheimer-kór elleni hatás, illetve kedvezően hat az elbutulás egyéb formáira is,
  • Immunstimuláns – serkenti az immunválaszt,
  • Gombaölő hatás,
  • Antibakteriális hatás,
  • Antivirális hatás, dermatitis, sebfertőzések, tinea és akne kezelésére alkalmazható,
  • Gyulladáscsökkentő hatás,
  • Antipiretikus hatás – lázcsillapító,
  • Zöldhályog és szürkehályog ellenes hatás,
  • Csökkenti a pikkelysömör keltette viszketést,
  • Ínybetegséget megelőző hatás, erősíti a fogágy kötőszöveteit,
  • Hasmenést csökkentő hatás,
  • Rost- és gyümölcssav tartalma segíti az emésztést és bélműködést,
  • Elhízás elleni hatás – természetes fogyás,
  • Kimerültséget csökkentő hatás,- Antidepresszív és szorongásoldó hatás,
  • Öregedés gátló hatás.A tudomány számára még nem teljes mértékben ismeretes, hogy a mangosztán miért hatékony ennyi különböző betegség kezelésében, de feltehetően gazdag xanton tartalmában keresendő a megoldás.

Mangosztánnal az allergia ellen

Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin E szintézisét és a hisztamin felszabadulását. Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is. Laboratóriumi tesztekben a növény kivonata hatékonyan enyhítette az allergiás tüneteket.A prosztaglandinok fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer fájdalomingerének közvetítésében. Így azok a gyógyszerek, amelyek meggátolják a prosztaglandinok képződését, fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki.

Forrás: