Lássuk, ki a karfiol legzöldebbik rokona!

Ha azt mondjuk: zöldség, akkor vegyük szó szerint a brokkoli esetében. Az egyik legzöldebb tányérra való, rengeteg vitamint hordoz magában!

A brokkoli elmaradhatatlan hozzávalója az egészséges táplálkozásnak

Már csak azért is rászolgált erre a címre, mert temérdek ételben fogyasztjuk rendszeresen. Ez az olasz eredetű étel sokféle találási módszerrel kerülhet az asztalra: nyersen, párolva, sütve. Mindenki másra esküszik.

Családfa

A brokkoli felmenőit máig nem sikerült teljes bizonyossággal megtalálni. Több apa- és anyajelölt között ott van, egy kaukázusi őskáposzta faj, és egy krétai vadkáposzta család is. Mindenesetre, ez a rejtély már a rómaiakat se akadályozta meg abban, hogy nagy örömmel termesszék és fogyasszák.

brokkoli1000

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a kor egyik szakácskönyvében, és más leírásokban is megtalálható már. Brassicának nevezték, ezt vette át az olasz nyelv is, hogy aztán az 1590-es évek Franciaországából egészen Amerikáig követni lehessen a zöldség útját, ahol az 1920-as években terjedt el. Magyarországon hosszú ideje ismerték már, azonban csak az utóbbi 25 év tette igazán népszerűvé.

Fogyasztásra tervezték!

A brokkolit fogyasztásra termesztették. Nem csak a rózsája, de a szára is ehető, akár nyersen is, hiszen így sokkal több vitamint tartalmaz. A főzés ugyan segíti az emésztést, de egy kutatás során kiderült, hogy csökkenti a brokkoliban található sulforaphane mennyiségét és felszívódásának gyorsaságát is, pedig ez az anyag hozzájárulhat a szív és a szem védelméhez, a csontok erősítéséhez, a szervezet méregtelenítési folyamataihoz és a rák megelőzéséhez is!

brokkoli5

Azt ajánlják, hogy akik mégis szívesen fogyasztanának főzött brokkolis ételeket, azok a már készételbe morzsolják bele a nyers zöldséget! Így nem csak a sulforaphane mennyiségét tartjuk meg, hanem azt a rengeteg vitamint is, ami a nyers zöldségben megtalálható: B1-, B2-, B6- és E-vitaminok is kimutatható mennyiségben fordulnak elő benne, együtt temérdek más anyaggal, amik a legkülönfélébb módszerekkel tartják távol a szervezettől a rákot.

Méregtelenítést segítő funkciója, segíti a szervezetet megszabadítani a rákkeltő anyagoktól; nők, és férfiak esetében egyaránt segíti a prosztata és egyéb, főként női daganatok kialakulását, valamint csökkenti a tumor növekedést serkentő 4-hidoxi ösztront.

Akik nem szívesen esznek brokkolit, azok fogyaszthatják a rokonságát is, amibe beletartozik a karfiol és a fejes káposzta is. Akik számára esetleg gondot jelent a megkülönböztetésük, ha lehetőségük van rá, nézzenek körül egyszer a piacon.

Ha már arra járnak, figyelmükbe ajánlunk néhány trükköt: érdeklődjünk a felől, hogy mit vásárolunk, első termést vagy a szüret után növő oldalhajtások virágrózsáját. Előbbi ízletesebb, míg az utóbbi alkalmasabb arra, hogy eltegyünk belőle egy keveset télire.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.