Idősebb korban a gyümölcs és zöldség is árthat?

Meglepő lehet, de ételeink befolyásolhatják, hogyan működnek a gyógyszereink – ahogy idősebbek leszünk, néhány dolgot át kell alakítanunk étrendünkben. De hogyan?

Az ételek, melyeket elfogyasztunk, hatnak a gyógyszereink „munkájára”. Emiatt érdemes mindig megkérdezni az orvost vagy a gyógyszerészt, van-e olyan élelmiszer, melyet a készítmény szedése mellett jobb elkerülni. Lássuk, mit hogyan érdemes vagy nem érdemes enni, ha elmúltunk 40 évesek?

1.Grépfrút: ha például magas vérnyomásra, szorongásra vagy álmatlanságra szedünk gyógyszert, a grépfrútlé kölcsönhatásba léphet velük. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a C-vitamint és a káliumot, mely megtalálható a gyümölcsben. Más citrusféléket nyugodtabban ehetünk, így narancsot vagy lime-ot.

2.Nyers zöldségek: ha érzékeny, hiányos vagy romlott fogaink vannak, valószínűleg nem vágyunk a nyers zöldségek fogyasztására. Csakhogy igen fontos vitaminok és rostok vannak bennük. Hogy mégis megehessük őket, főzzük a zöldségeket, míg lágyabbak nem lesznek. A pürésített változatok is tökéletesek, így a répa, tök, cékla, amelyek levesben, pörköltben is finomak. A konzerv zöldségek is jó választások lehetnek, csak ne a sózott verziókat vegyük.

3.Bab: sokan kerülik a babot, mert tartanak a fokozott gáztermelődéstől és gyomruk sem igazán bírja. Ám ha kiiktattuk a babot étrendünkből, gondoljuk a dolgot újra. Kiváló rostforrás, magas a fehérje- és a vastartalma. Zsírban viszont szegény! Jó megoldás, ha fokozatosan adagoljuk étrendünkhöz a babot. Kezdjük egy apró adaggal heti egy-két alkalommal. Vagy használjunk emésztő pirulát, mely vény nélkül is kapható, arra az esetre, ha babot fogyasztunk.

shutterstock_56581303

4.Alkohol: a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti a szívproblémák és néhány stroke rizikóját. Ám ahogy idősödünk, az alkohol másként hathat ránk, mint korábban, még ha mindennapos szokásunk volt is egy deci vörösbor vagy egy pofa sör elfogyasztása vacsora után. Az alkohol zavarja az alvást és emelheti a vérnyomást is. A cukorbetegeknél hipoglikémiát okoz. Sőt, befolyásolja a gyógyszerek működését is – konzultáljunk orvosunkkal az alkoholfogyasztás mikéntjéről!

5.Tejtermékek: problémánk lehet a tej vagy tejtermékek megemésztésével az idő előrehaladtával. De nem kell feladni fogyasztásukat – már csak azért sem, mert kalcium- és fehérjemennyiségük jelentős. Kis mennyiségben sokan képesek meginni gyomorbántalmak nélkül. Egyes tejtermékeket jobban tolerálunk, mint másokat. A zsírmentes sima joghurt, a zsírszegény sajtok igen tápláló választások. Kipróbálhatjuk a laktózmentes változatokat is.

6.Koffein: noha a koffein sokak számára nem probléma, azért szép számú embert tesz szorongóvá vagy izgatottá. Növelheti a pulzusszámot és alvásproblémákat okozhat. Ha le szeretnénk szokni a koffeinről, fokozatosan tegyük. Ha hirtelen állunk le róla, fejfájással, hányingerrel, hányással is szembenézhetünk. Lassan váltsunk koffeines italról vízre, gyógyteára vagy koffeinmentes kávéra.

7.Húsok: a legegészségesebb húsok közül néhányat nehéz megenni. Ilyen a steak is, melyet nem egyszerű megrágni. Míg a hamburgert nyilván könnyebb elfogyasztani, ennek nem olyan minőségi a tartalma. Akár 30 százalékban is tartalmazhat zsírt. Keressük a sovány marhahúsos változatokat, vagy fogyasszunk halat, mely nemcsak értékes fehérjeforrás, de megenni is könnyebb.

hus

8.Magas sótartalom: 40 éves kor felett nem javasolt 1500 milligrammnál több só fogyasztása naponta. A sok só növeli a vérnyomást és magasabb lesz a szívroham vagy a stroke kockázata. A fő okozói a feldolgozott ételek, beleértve a fagyasztottakat is, a sós csemegéket, a salátaönteteket és a löncshúst is. Jól nézzük meg a termékek cimkéjét és olyat válasszunk, mely sómentes vagy kis mennyiségű sót tartalmaz.

9.Keresztes virágú zöldségek: talán kerültük őket eddig, mert a babhoz hasonlóan fokozott gázképződést okoznak? A brokkoli, káposzta, karfiol és a kelbimbó C-vitaminban gazdag, de tartalmaz béta-karotint, rostot, kalciumot, vasat és folsavat is. Néhány tanulmány szerint a rák kockázatát is csökkentik. Tehát nem éri meg őket az étrendből kihagyni! Kisebb mennyiségben, fokozatosan adagoljuk ételeinkhez őket. Ha sok vizet fogyasztunk melléjük, az sokat segít.

10.Gyümölcsök: a friss gyümölcsök rengeteg vitamint, rostot és más fontos tápanyagot tartalmaznak, mégis sokan nehezen veszik rá magukat a fogyasztásukra, már csak a rágás nehézsége miatt is. A cukor nélküli konzerv gyümölcsök vagy a lágyabb, könnyen rágható típusok – így az áfonya, banán, dinnye – nyugodtan bekerülhetnek étrendünkbe. Turmixot is készíthetünk a gyümölcsökből.

retek

11.Nyers hajtások: a retek, a lucerna, a babcsíra olyan zöldségek, melyek B-vitaminban gazdagok, de egyéb tápanyagokkal is szolgálnak. Ugyanakkor egészségügyi szempontból az idősebbek számára nem mindig javasoltak. Azoknak sem, akiknek gyenge az immunrendszere. Ezek a zöldségek meleg, párás körülmények között nőnek, nagyobb valószínűséggel kötnek ki rajtuk baktériumok, mint a friss változatokon. Hogy biztonságosan élvezhessük őket, evés előtt főzzük meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.