Gyermekkori kedvencünk: a pásztortáska

Gezemice vagy pásztortáska. Van, akinek csak az egyik, van akinek mindkettő ismeretlen fogalom, pedig ezt a gyógynövényt világszerte használják Európától Ázsiáig.

A pásztortáska az egész világon elterjedt gyógynövény

fehér apró virágait áprilisban és májusban hozza. Szárított virágos hajtását évszázadok óta használja mind az európai, mind az ázsiai, mind pedig a kínai népgyógyászat. Kínában élelmezési céllal ma is termesztett növény, különféle kínai ételek alkotója, amelyet a növény magas tápértéke igazol. Magja, egész hajtása és még a gyökere is ehető.

A pásztortáska, mint gyógynövény

Vérzéscsillapító, adsztringens (összehúzó) hatású. Tinktúráját orrvérzés esetén alkalmazzák, vérző aranyér esetén pedig ülőfürdőt készítenek belőle. Teája az emésztőrendszer vérzései esetén is hatékony vérzéscsillapító. A népgyógyászatban világszerte alkalmazzák fájdalmas menstruáció, valamint erős havi vérzés esetén, illetve a rendszertelen menzesz stabilizálására.

Fogyasztását a klimax idejére is ajánlják. Vérnyomáscsökkentő, illetve vérnyomást normalizáló hatása is ismert. Vizelethajtó hatását magas káliumtartalma teszi lehetővé. A fent említett gyógyhatásait egyelőre csak népgyógyászati ismeretek támasztják alá. A nepáli népgyógyászatban hányás ellen is felhasználják. Drogját homeopátiás szerek előállítására is felhasználják. Várandós anyák ne fogyasszák!

pásztortáska

pásztortáska

Honnan gyűjtsük és hogyan fogyasszuk?

A pásztortáskából napi maximum 15 grammot ajánlott fogyasztani, és figyeljünk oda, hogy mindig nagyon tiszta környezetben gyűjtsük! Autóút mellett semmiképpen ne szedjük, mert a hajtásai begyűjtik a nehézfémeket! Teakészítéshez 5 grammot forrázzunk le, majd 10-15 percig hagyjuk állni. Szűrés után fogyasztható. Túladagolása, illetve toxicitása még kevéssé kutatott, ezért alkalmazásánál nem árt az óvatosság.

A pásztortáska különlegességei

Magjai magas páratartalomnál viszkózus anyagokat bocsátanak ki, amihez a szúnyogok és más rovarok, valamint azok lárvái odaragadnak és végül elpusztulnak.

Háttérinformáció

Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat tudományos igényességgel állították össze a tanszék munkatársai. Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.