A gyümölcscukor káros az agynak?

Amerikai kutatók szerint a fruktóz agyi géneket károsít, és ezzel a gyümölcscukor szinte  megágyaz a szívrohamnak, Alzheimer-kórnak és cukorbetegségnek. Egyre többször hangzik el a vád, hogy az ember minden nyomorúságért a cukrok felelnek. A cukrok miatt hízunk el, ez a daganatok legfontosabb tápanyaga, és hosszasan sorolhatnánk.

A kaliforniai UCLA egyetem kutatói most bővítették a bűnlajstromot: a fruktóz, azaz gyümölcscukor agyi gének százait károsítja – állítják.

Az omega-3 zsírsavak közé tartozó dokozahexaénsav, röviden DHA viszont segít mindezt kijavítani – ellensúlyozták rögtön egy örömhírrel a sokkoló felfedezést.

cukorbeteg

A gyümölcscukor és a DHA hatásának vizsgálatára patkányokkal kísérleteztek. Egy labirintusban gyakorlatoztatták, majd véletlenszerűen három csoportra osztották őket.

Az első csoport édesített vizet kapott inni, olyan arányban, mintha egy ember naponta egy liter cukros üdítőt fogyasztana el. A második csoport emellé DHA-ban gazdag tápot is kapott. A harmadik csoport tiszta vizet ivott.

Hat hét elteltével újra beküldték őket az útvesztőbe. A cukros vízzel itatott patkányok kétszer annyi idő alatt találták meg a kijáratot, ezzel bizonyítva, hogy a fruktóz rontja az emlékezetet.

A másik két csoport hasonlóan teljesített, ami azt látszik alátámasztani, hogy a DHA ellensúlyozza a cukor káros hatásait.

„A DHA nem csupán egy-két génre hat, de látszólag az egész agyi génrendszert segít visszabillenteni normális állapotába” – mondta el a kutatást vezető Hszia Jang.

Vért is vettek az állatoktól, és a cukorfogyasztóknál magasabb vércukor-, triglicerid- és inzulinszintet mértek, ami embereknél összefüggésbe hozható többek között az elhízással és a cukorbetegséggel.

gyumolcsok

A kutatók több mint 20 ezer gént vizsgáltak meg a patkányok agyában.

A hipotalamuszban 700, a hippokampuszban pedig 200 olyan gént találtak, amit a fruktóz módosított. Ezek közül két gén különösen fontos, ezek változása ugyanis gének további százaira hat.

Mindez egybecseng egy korábbi kutatás eredményével, ami azt állapította meg, hogy a fruktóz rontja az idegsejtek közti kommunikációt.

A tudósok azt javasolják, hogy fogyasszunk kevesebb cukros üdítőt, édességet és telített zsírt, viszont annál több omega-3 zsírsavat.

A kutatást az EBioMedicine folyóirat közölte.

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.