A fertőtlenítő ánizs

Az ánizs latin neve: pimpinella anisum. Egy liter ánizsolaj előállításához kb. 500 kg magra van szükség.

Az ánizs jótékony hatásai

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk termesztett, egyéves, illatos növény. Szára 30-50 cm magas, egyenes, a virágzatában elágazó, gyér levelű. Alsó levelei hosszú nyelűek, kerek vese alakúak vagy széles tojásdadok, mélyen fűrészesek, a középsők hármasak, a felsők szálasan három részre hasadtak.

Virágzata összetett ernyős, a virágok aprók, fehérek. Termése kettős kaszat, amely éretten 4-5 mm hosszú, körte alakú, szürkészöld vagy szürkésbarna színű, rövid serteszőrökkel sűrűn borított. A két résztermés ritkán válik szét, gyakran pedig a kocsányrész is rajtuk marad.

5-5 hosszanti bordájuk alig kiemelkedő, inkább csak világos csíknak látszanak. A drog kellemes jellegzetes illatú, édes fűszeres ízű. A növény júliusban virágzik, termése augusztusban, szeptemberben érik.

anizs

Hatóanyag:

  • anethol (80-90%)
  • zsírosolaj
  • kolin

Alkalmazása belsőleg:

Alkalmzása külsőleg (főként illóolaj formában):

Teájának elkészítése és adagolása:

2 evőkanál gyógynövényt leforrázunk 3 dl vízzel, 25 percig állni hagyjuk, szűrjük! Fogyasztása naponta háromszor javasolt! Illóolaját víz-gőz desztillációs úton nyerik ki a magjából. Az olaj magas (80-90%) anethol tartalma miatt már 15 °C körül megdermed, hidegebb hőmérsékleten kristályos tömeggé fagy, ezért célszerű a hűtőben tárolni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.