85 év múlva a pusztai tölgyesek…

Honlapunk látogatói gyakran olvashattak az elmúlt évek során a nagykőrösi tölgyerdő védelméért tett erőfeszítéseinkről.

Partnereinkkel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és Nagykőrös Város Önkormányzatával közösen több mint 400 hektáron kellett az őshonos növényzetet agresszívan kiszorító, idegen földrészekről behurcolt özönnövényeket eltávolítanunk. A célunk az volt, hogy a pusztai tölgyesek szétdarabolódott foltjai újra összefüggő, természetközeli erdőssztyeppet (értékes tisztásokkal tagolt, ligetes tölgyerdőt) alkossanak.

Ennek érdekében az özönnövényektől megtisztított területeken tölgyeket, nyárfákat és más itthon őshonos fafajok csemetéit ültettük el. Embert próbáló feladat volt ez, hiszen a fiatal csemetéknek az agresszíven terjedő invazív növények újra megjelenő sarjaival kellett megküzdeniük az éltető vízért. Az aszályos 2009-es és 2011-es év különösen nehezítette a növekedésüket, de a 2010-es, csapadékos év nagy segítséget jelentett facsemetéinknek.  Az elültetett és a spontán felnövekvő csemeték védelme érdekében vadkizáró kerítéseket építettünk, amelyek megvédik őket a sajnos túl nagy létszámban jelen lévő dámszarvasok, őzek és vaddisznók károsításától.

A pályázat egyik legfontosabb eredménye, hogy a tölgyesek nagy része 90 évre a Nemzeti Park kezelésébe került, így ott megszűnt a gazdasági célú fakitermelés. A legértékesebb nagykőrösi erdőssztyepp-területeken immár további 85 évig háborítatlanul növekedhetnek a tölgyfák, mert itt csak természetvédelmi célú beavatkozásokra, kutatási tevékenységre és az érdeklődők látogatására van lehetőség.

shutterstock_52877971

Fontos eredmény az is, hogy a mindeddig ismeretlen természeti kincsről egyre többen tudnak, nemcsak Nagykőrösön, hanem országszerte. Ebben nagyon nagy szerepe volt az itt megnyitott Pálfája Oktatóközpontnak és mindig vidám "háziasszonyának", Sápi Máriának, aki az idelátogató iskolás csoportoknak biztosít érdekes és hasznos programot az erdőben. Ezenkívül a projektnek köszönhetően megépült egy könnyen megközelíthető és önállóan bejárható tanösvény is. A közel 500 éves tölgymatuzsálemről, a Pál fájáról elnevezett Pálfája Tanösvényhez tartozik egy honlapunkról ingyenesen letölthető, színes vezetőfüzet is.

A pályázat lezárulását követően az elért eredmények fenntartásáról továbbra is gondoskodik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Nagykőrös Önkormányzata és a WWF Magyarország. Reméljük ez a gyönyörű és nem utolsósorban egyedülállóan értékes erdő továbbra is egyre népszerűbb kirándulóhely marad. Ha egyre többen megértjük az emberiséget fenntartó "anyatermészet" működését, 85 év múlva, mikor a védelmét biztosító szerződés lejár, már senki sem csupán faanyagot szolgáltató megművelt területként gondol majd értékes erdeinkre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.