10+10 méregtelenítő zöldség – 2. rész

A méregtelenítés természetes folyamat, mely során semlegesítjük és felszámoljuk az étrenddel bevitt vagy környezetből származó méreganyagokat szervezetünkben. Ez számos zöldség segítségével is lehetséges!

A méregtelenítés igen fontos, hiszen a környezetből vagy ételeinkből szervezetünkbe jutott méreganyagokat el kell távolítani. Egyes élelmiszerek támogathatják vagy felgyorsíthatják a méregtelenítés folyamatát, vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok, esszenciális zsírsavak, rostok és egyéb szükséges tápanyagok segítségével.

Amennyiben szeretnénk a méregtelenítés szempontjából is helyes étrendet összeállítani, tegyünk próbát a méregtelenítő ételekkel. Azt is meg fogjuk látni, hogyan iktassuk be étrendünkbe az alábbi 20 méregtelenítő gyümölcsöt, zöldséget.

A 10+10 méregtelenítő zöldség 1. részét ITT olvashatod.

11. Avokádó

A zsírszegény diéta-őrület közepette az avokádó szinte tiltott lett, pedig méregtelenítő gyümölcsként nagyon is hasznos. Magas a telítetlen zsír-tartalma, de nem gátolja az értékes Omega 3- és Omega 6 zsírsavak egyensúlyát sem étrendünkben.

A méregtelenítő étrend során is fontos a zsír, mivel elősegíti az epe kibocsátását az epehólyagból, lehetővé téve a méreganyagok távozását és az értékes vitaminok felszívódását – melyek az A-, D-, E- és K-vitamin. Az avokádó is tartalmaz folsavat, pantoténsavat és káliumot. Fél csészényi avokádó 8 gramm rosttal lát el bennünket.

avokádó

Krémes állaga miatt több módon is használható, ráadásul sok dolgot helyettesíthet, így a tejet és a tejszínt is. Salátákba és mártásnak is kiváló.

12. Áfonya

Rostban és C-vitaminban igen gazdag. Alacsony a kalóriatartalma. Antioxidáns-tartalmát illetően is előkelő helyen áll a méregtelenítésben. Az antocianin antioxidánsok miatt kék színű, melyek a szabad gyökök káros hatásaitól védik a sejteket. Fokozzák ezen felül a glutation-termelést. Védenek a szürkehályog, glaukóma, a peptikus fekélyek, az allergiák, cukorbetegség, bizonyos rákfajták és az Alzheimer-kór ellen is – ráadásul lassítják az öregedést.

Nem nehéz rendszeresen enni az áfonyából, hiszen apró és finom. Smoothie-, reggeli műzli formájában nagyon jó, de bármikor lehet kéznél munka közben is egy kis tálban.

gyomber

13. Gyömbér

Nélküle a méregtelenítő ételek listája nem lehet teljes. Természetes gyulladásgátló, enyhíti a hányingert, javítja az emésztést, elősegíti a méregtelenítést, mivel vegyületeinek köszönhetően hozzájárul, hogy az élelmiszerek gyorsabban áthaladjanak a beleken.

Pépesített répa- és gyömbér keverékével készíthető leves, de frissen reszelve salátaöntethez adhatjuk, vagy folyadék formában is fogyaszthatjuk a zöldséglevekhez hasonlóan.

14. Karfiol

Ne tévesszen meg semleges színe – a karfiol is jelentős méregtelenítő zöldség, magas fitokemikália- és glükozinolát-tartalma miatt. Ezek a belekben izotiocianátokká és indol-3 karbinol vegyületekké bomlanak, melyek szabályozzák a szervezet méregtelenítő enzimjeit és védenek a rák ellen.

Rostban és C-vitaminban is gazdag, és persze számos formában fogyasztható, keményítő-tartalmú méregtelenítő étel. Még pépesítve is remek, krumplipüré helyett…

green leaves of parsley

15. Petrezselyem

Ez a mutatós konyhai fűszernövény sok-sok C-vitamint tartalmaz, de emellett klorofillt, béta-karotint, K-vitamint és folsavat, melyek mind szükségesek a szervezet méregtelenítéséhez. Emeli a glutation-szintet, mellyel gátolja a májműködési zavart és az inzulin-rezisztanciát.

Levesbe, salátába, tésztához is adhatjuk, de zöldség turmixot is készíthetünk belőle. Mutatós díszítéshez is, de persze megéri megenni.

16. Cékla

Kálium, folsav, rost és antioxidáns-gazdag, valamint tartalaz betaint, ami a tapasztalatok szerint csökkenti számos gyulladás markerének szintjét és véd a májkárosodás ellen. A betacianin, mely vöröses színét adja, sokban hozzájárul a zöldség egészségügyi előnyeihez.  A gyulladáscsökkentő- és méregtelenítő folyamatokat a szervezetben az antioxidáns-tartalom is jelentős mértékben növeli. A céklában ráadásul kevés kalória van.

Nyersen is finom, szendvicsbe, salátába rakható, de turmixolható is, és zöldségléként fogyasztható. Almával és gyömbérrel bátran kombináljuk! K-vitamin, magnézium, kálium és vastartalma is jelentős.

17. Zöld tea

Talán nem újdonság, hogy hasznos a fogyasztása! Ha valaki kávé helyett inná, akkor is ajánlott: van benne koffein (15-40 mg/csésze), de tartalmaz epigallokatechin-3-gallátot is (EGCG), amely igen erős antioxidáns, amely védi a májat, megelőzi az LDL („rossz”) koleszterin oxidációját, és segít megelőzni a szívbetegségeket, valamint bizonyos rák típusok kialakulását.

lenmag2

18. Lenmag

Alfa-linolénsavat tartalmaz, valamint a szív egészségét őrző Omega 3-zsírsavat; javítja a szervezet inzulin-felhasználását is, a hormonét, mely megtisztítja a véráramot a cukortól. Oldható és oldhatatlan rost is van benne, mely támogatja a szervezet méregtelenítését a bélmozgás szabályszerűségének elősegítésével, így a felesleges méreganyagok könnyebben távoznak a testből. Mellesleg a lenmag kiváló magnán-forrás is.

Őrölt formában a lenmagot számos boltban beszerezhetjük (de darálhatjuk is). Salátába, joghurtba és egyéb ételekbe is szórható, vagy adhatjuk turmixokhoz is. Ha sós süteményt készítünk, nyugodtan adjunk hozzá lenmagot. Vízzel kombinálva használják levesek sűrítésére, de tojáshelyettesítőként is működik néhány süteményben.

19. Édeskömény

Édesgyökér ízű méregtelenítő zöldség, alacsony kalóriatartalommal (fél csésze nyers édeskömény mindössze 14 kalória). Jelentős folsav-, kálium és antioxidáns-forrás, anetolt tartalmaz, amely csökkenti a gyulladást. Enyhén vízhajtó, ezért segíti a méreganyagok távozását a testből.

Az édeskömény gumót szeletelni lehet, almával, zellerrel, sárgarépával, körtével jól megy – de salátába rakva és lé formában is fogyasztható.

Magjait régóta használják felfúvódás, puffadás és székrekedés, sőt a rossz szájszag ellen is. Próbáljuk ki az édeskömény teát is, vagy rágjuk a magvakat a friss lehelet és a könnyebb emésztés érdekében.

edeskomeny

20. Mandragóra

A mandragóra elsősorban a Földközi-tenger partvidékén és Kis-Ázsiában honos, de mivel ősidők óta alkalmazzák a természetes gyógymódok, meghonosították a világ számos részén. Legendás afrodiziákum, már az ókorban használták. Ember formájú gyöktörzse miatt sokáig azt tartották róla, hogy veszélyes manó lakik benne, és különféle óvatos módszereket találtak ki a földből való kihúzására.

Nagy értékű gyógynövény. Levelével a sebeket gyógyították, némely keleti nép dohány helyett szívja. Altató hatású is. A középkorban a termékenység jelképe volt, és fájdalomcsillapítóként alkalmazták.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.