Tudja, mi a közös Bill Clintonban, Halle Berryben és Robert Redfordban?

Az egész világ szeme előtt élik mindennapjaik, közülük van, aki kiáll sorstársai mellett, mások pedig titkolni próbálják betegségüket. Egy közös azonban biztosan van bennük, mindannyian hallássérültek.

Tudja, mi a közös Bill Clintonban, Halle Berryben és Robert Redfordban? Azon túl, hogy mindegyikük az Egyesült Államokban él, az egész világon ismerik a nevüket és dúsgazdagok is? Ők is azok közé az ismert emberek közé tartoznak, akik a halláskárosodás valamelyik fajtával élnek együtt.

Bill Clinton

Az amerikai exelnök születésétől fogva hallássérült, amivel viszont évekig nem foglalkoztak, így az orvosok már egy nagyobb mértékű halláskárosodást diagnosztizálták nála. Clinton, most már képtelen megkülönböztetni bizonyos hangokat, zajos, zsúfolt helyeken, ahol nagy a háttérzaj (például éttermekben, színházakban, vagy a politikai gyűléseken). Ma már tetézi az előbb felsoroltakat a kora is, ezért kénytelen hallókészüléket viselni.

Halle Berry

A színésznőt, 20 évvel ezelőtt, akkori barátja rendszeresen verte, melynek következtében bal fülének hallóképességét 80 százalékban elvesztette. Halle Berry gyakran beszél a halláskárosodásról, hogy felhívja a figyelmet és segítséget nyújtson más nőknek kitörni a családon belüli erőszak körforgásából.

Stephen Colbert

A politikai szatirikus és Emmy-díjas talk show házigazda általános iskolás volt, amikor az orvosok felfedeztek a jobb fülében egy daganatot. Annak érdekében, hogy biztonságosan eltávolítsák a tumort, ki kellett venni Colbert dobhártyát is, így ő teljesen megsüketült arra a fülére.

Robert Redford

Redford, ma már 79 éves, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy saját maga játssza el a legveszélyesebb mutatványokat a forgatások során. A Minden odavan (All In Lost) című film felvétele sem zajlott másként, melynek során az Indiai-óceánon rekedt tengerészt alakított, a folyamatos ”vizesen tartás” eredménye egy súlyos fülgyulladás lett, melynek szövődményeként a bal fülének hallását 60 százalékban elvesztette.

Holly Hunter

Gyermekkori mumpszának következtében Holly Hunter bal fülére megsüketült. Az Oscar-díjas színésznő a CNN-nek elmondta, hogy rokkantsága egy áldás volt a karrierje szempontjából, hiszen nagyon kellett koncentrálnia arra, hogy mit mondanak neki az emberek, ezeket a gesztusokat, amiket kifigyelt, szerepeibe is bele tudta, építeni.

Jodie Foster

Foster közismerten körültekintő az élet minden területén, de egy interjúban bevallotta, a saját egészségügyi állapotával, különösen “a hallásvesztés dolog” és a titokzatos szédülési tekintetében már nem ez a helyzet. Egyesek már azt is kiszúrták, hogy a színésznő hallókészüléket visel.

 

jodie_foster_fiai

 

Jane Lynch

A színésznő, akinek legismertebb szerepe a Glee című sorozatban játszott karaktere, a jobb fülére teljesen süket. Valószínűleg kisbaba kora óta, egyszer nagyon magas lázzal kezelték, de 7 éves koráig nem vették észre nála a halláskárosodást. Akkoriban a bátyjával és annak rádiójával játszottak, ekkor derült ki Lynch számára, hogy az a természetes, ha valaki mindkét fülére ugyanúgy hall.

Forrás: mindenamihallas.hu/aarp.org

Forrás: