Tojástól az osztrigáig: top 10 étel a gyönyörű és egészséges hajért!

A szépen csillogó, egészséges haj eléréséért már a következő ételeddel is tehetsz! Meg is válogathatod, miből fogyasztasz többet, ami hozzájárul a megfelelően táplált hajhoz.

Ahogyan ez a testünk többi részére is igaz, a sejtek és folyamatok – melyek esetünkben most a szép, erős hajért felelősek -, a kiegyensúlyozott étrendtől is függnek.

A hajon észrevenni a különbségeket azonban hosszabb időbe telhet, mint a bőrön. Egy hetes hiányos étrend könnyen okoz kiütéseket vagy sápadtságot a bőrön, néhány napon belül. A hajnál hónapokba telhet a változásokat észrevenni.

A tápanyagok, melyeket megeszünk, segítenek a hajtüszőket megerősíteni, valamint az azokat körülvevő fejbőrt.  A dohányzás, a hormonális egyensúlyhiány, az elégtelen alvás szintén hatással van a haj kinézetére, egészségére. Ezeket egyetlen tápanyag sem ellensúlyozhatja…

Ha azonban kiegyensúlyozott, változatos és tápanyagokban gazdag ételeket eszünk, egészséges haj lesz az eredménye!

Vagy inkább az egészség hiányáról? Egy egészséges hajat nem nehéz felismerni: fényesen csillog, dús hatású, nincs rajta látható sérülés. De mi az oka annak, ha a mi hajunk nem ilyen?

Mit árul el hajunk az egészségünkről?

1.Lazac: Proteinben és D-vitaminban is gazdag. Az Omega-3 zsírsav, mely ebben az értékes ételben található, szintén az egészséges haj jó barátja. A fejbőr sejtmembránjaiban szintén megtalálható az Omega-3 zsírsav – ez az olaj hidratáltan tartja a fejbőrt és a hajszálakat. A hering, a szardínia, pisztráng, makréla, avokádó, tökmag és dió is tartalmazza az Omega-3 zsírsavakat.

Foto:123rf.com

2.Dió: az egyszerű diótípus jelentős mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaz. Biotinban és E-vitaminban is gazdag, melyek védik a sejteket a DNS-károsodástól. A túl kevés biotin hajhulláshoz vezethet. A dióban réz is van, ásványi anyag, mely a természetes hajszínt erőteljessé teszi és fényessé. A dióolaj is csodákat tesz – használjuk salátára öntetként vagy sütéshez repceolaj helyett.

Foto:pixabay.com

3.Osztriga: az osztriga cinkben gazdag, ennek hiányában a haj hullani kezdhet, sőt még a szempillák is. A fejbőr szárazzá, vedlővé válik. A dúsított gabonafélékből vagy teljes kiőrlésű kenyérből is hozzájuthatunk a cinkhez, de az osztriga kellő mennyiségű fehérjével is ellát. Érdemes fejben tartani, hogy a haj nagyjából 97 százaléka protein. Fehérje nélkül a hajszálak nem tudják váltani egymást, vagyis, az illető haja száraz, törékeny és gyenge lesz. A dió, marha és tojás szintén gazdag cinkben!

4.Édes burgonya: a béta-karotin kitűnő forrása, mely igen jelentős antioxidáns – szervezetünk A-vitaminná alakítja át. A test sejtjei nem tudnak megfelelően működni elég A-vitamin nélkül. Segít megvédeni a fejbőrt és termelni az olajokat, melyek fenntartják azt – ha kevés az A-vitamin, a fejbőr viszkető és korpásodó lesz.A sárgarépa, sárgadinnye, mangó, tök és sárgabarack mind tartalmaz béta-karotint.

Foto:pixabay.com

5.Tojás: kiváló fehérje-forrás, négy kulcsfontosságú ásványi anyaggal: cinkkel, szelénnel, kénnel és vassal. A vas különösen fontos, segít ugyanis a sejteknek oxigént szállítani a hajtüszőkbe. Kevés vas esetén vérszegénység léphet fel, és ez az egyik fő oka a hajhullásnak. A csirkehús, a hal, a sertéshús és a marha is tartalmaz fehérjét.

6.Spenót: béta-karotin, vas, folsav és C-vitamin tartalma jelentős. Egészségesen tartja a hajhagymákat, valamint segít a fejbőrben levő olajokat „keringtetni”. A sötétzöld leveles zöldségek, így a brokkoli, a kelkáposzta és a mángold mind remek forrásai e fontos tápanyagoknak.

7.Lencse: fehérjét, vasat, cinket és biotint is tartalmaz ez a finomság – a vegetáriánusok és a húsevők számára is tökéletes az egészséges haj eléréséhez! A lencse mellett a szójabab és a vese bab is remek tápanyag-forrás, levesben vagy salátában fogyasztva.

8. Görög joghurt: az egészséges hajért az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, így a görög joghurt is sokat tesznek. Utóbbi B5 vitaminban (pantoténsav) gazdag, mely különösen előnyös a haj számára. Kutatók a D-vitamint is összekötik a hajtüszők egészségével, de egyelőre nem tudni, pontosan hogyan „működik”. A görög joghurt mellett fogyasszunk túrót, alacsony zsírtartalmú sajtot, sovány tejet!

Foto:webmd.com

9.Fekete áfonya: a C-vitamin gazdag áfonyát nehéz túlszárnyalni, ha értékes tápanyagokról van szó. A fejbőr vérkeringésének megfelelő fenntartásában igen nagy szerepe van, valamint a kis erek támogatásában, melyek a hajtüszőket táplálják. Kevés C-vitamin esetén egészséges haj helyett törött hajvégeket kapunk.

10.Baromfi: az egészséges hajért sokat tehetünk, ha cinkben, vasban, B-vitaminban gazdag baromfit fogyasztunk. Erős és fejlődő hajat kapunk. A fehérjedús ételek úgyszólván a haj „építőkövei”.A sovány marhaszeletekből ugyancsak hozzájutunk a fehérjéhez!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.