Természetes tisztítószer készítése, házi praktikákkal!

Nem kaptunk a kedvenc tisztító szerünkből, esetleg már nem is használhatjuk azt? Ne aggódjunk, otthoni praktikákkal is megoldhatjuk a takarítást. Készítsünk természetes tisztítószert!

Természetes tisztítószer készítése

Amennyiben a drogériában elvitték az orrunk elől a kiszemelt tisztítószert, vagy úgy döntöttünk, természetes tisztítószerekre váltunk, abszolút megvan a lehetőségünk arra, hogy házi praktikák segítségével, saját kezűleg készítsük el  természetes tisztítószereinket. Természetesen nemcsak egyet – bármilyen célra megalkothatjuk őket, ráadásul a házi tisztítószerek igen költséghatékonyak.

Sütő tisztítása otthoni praktikákkal

½ csésze só, 1 és ½ csésze szódabikarbóna, ½ csésze víz kell hozzá. Kevergessük a hozzávalókat, amíg sima pasztát nem kapunk belőle. Mielőtt nekiállunk a sütő tisztításának, a benne levő lyukakat tömjük be alufóliával. Majd terítsük be a pasztával – a fém részekre próbáljuk meg nem rákenni. Hagyjuk állni a pasztát egy éjszakán át.

Reggel keverjük össze a következőket: ¼ csésze víz és ¼ csésze ecet. Az összetevőket egy szórófejjel ellátott flakonba vegyítsük össze, majd fújjuk le vele a sütő belső részeit. Töröljük át, majd mossuk le tiszta vízzel. Figyeljünk arra, hogy a keverék alaposan le legyen öblítve, különben fehér foltokat fog maga után hagyni.

Üvegmosó – házi és  természetes tisztítószer

Öntsünk sima szódát (nem az alacsony nátrium-tartalmút) a szórófejes flakonba. Fújjuk az üvegre – ablakra vagy tükörre -, majd egy szöszöket nem hagyó tiszta ronggyal, vagy papírtörlővel töröljük át a felületet, amíg teljesen tiszta nem lesz.

Mikrohullámú sütő tisztítása – Szintén megoldható egyszerű házi praktika segítségével

termeszetes_tisztitoszer_takaritas

Keverjünk össze ¼ csésze ecetet és 2 csésze vizet. Egy nagy tálban vegyítsük össze őket, majd a tálat helyezzük a mikróba és fedél nélkül mikrózzuk 3 percig vagy ennél kissé tovább. Hagyjuk a mikróban a tálat még további 3 percig. Nyissuk ki a mikrosütőt, vegyük ki a tálat és töröljük át tiszta, nedves ruhával a mikró belsejét.

diy tisztitoszerek1000

WC-tisztító házi tisztítószer

Szükségünk lesz hozzá 3 csésze fehér ecetre, 10 csepp teafa illóolajra (tetszőleges). Öntsük össze a hozzávalókat lassan a wc-csészében. Hagyjuk benne állni 15 percet, majd öblítsük le!

Kád- és zuhanyzó házi tisztítószer

1 rész ecet és 1 rész víz felhasználásával készül. A hozzávalókat egy szórófejes flakonban keverjük össze. Fújjuk le vele a zuhanyzót vagy a kádat. Hagyjuk rajta állni legalább fél órát. Öblítsük le. Ha extra tisztítóerőre vágyunk, használjunk folyékony mosószert, nejlont vagy műanyag szivacsot. A szappant kerüljük, mivel nyomot hagyhat.

Amennyiben rozsdafoltok is vannak a kádban, keverjünk össze egy kis tejszínt vízzel, amíg állaga a fogkrémre nem kezd hasonlítani. Tegyünk belőle a foltra, majd kicsit később szivaccsal mossuk le.

A házi tisztítószerekkel is legyünk azonban elővigyázatosak
– Ne keverjük a házi tisztítószereket a boltban vásárolt tisztítószerekkel!
– Mindig jól szellőző helyiségben dolgozzunk!
– Ugyanezeket az utasításokat tartsuk be a boltban vásárolt tisztítószerek esetében is, és természetesen tartsuk távol őket a gyermekektől, állatoktól!
– Ha nem megjelölt edényeket, flakonokat használunk a házi tisztítószerekhez, mindenképp címkézzük fel őket!
– Végül, de nem utolsó sorban: sose alkalmazzuk az étel tárolására használt edényt, konténert a házi tisztítószerek összekeveréséhez!

Forrás: https://napidoktor.hu/index