Milyenek az étrend-kiegészítők?

Ember legyen a talpán, aki eligazodik a hatalmas étrend-kiegészítő piacon, ahol szinte minden elérhető.

De vajon melyek a legfontosabb szabályai az étrend kiegészítésének, és hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a hasznos anyagok befogadására? A kérdésről az Oxygen Medical táplálék-kiegészítés specialistája, dr. Bakanek György beszélt.

A kiegészítés nem helyettesítés

– Az emberek leginkább úgy szeretnék megoldani a problémáikat, hogy ne kelljen változtatniuk a szokásaikon. Félünk a változástól, holott ez az egyetlen, ami állandó.

Inkább képesek vagyunk hatalmas összegeket kifizetni fogyókúrás csodaszerekért, csak, hogy ne kelljen étrendet változtatnunk és mozognunk. Multivitamin tablettákkal igyekszünk kompenzálni a nem megfelelő táplálkozást. Immunerősítőket szedünk, holott bizonyos túlműködéses állapotok kapcsán inkább gyengítőkre lenne szükség. – ismerteti dr. Bakanek György, az Oxygen Medical táplálék-kiegészítés specialistája.

shutterstock_25244776

Az étrend kiegészítést nem lenne szabad végiggondolatlanul alkalmazni: a szakértő szerint kell, hogy legyen mögötte egy cél, egy filozófia. Hiszen ezek a készítmények nem helyettesíthetik, csupán kiegészíthetik az étrendet. Hiába szedünk például fogyási céllal egy drága tablettát életmódváltás helyett: az csupán gyorsítani képes az anyagcserét, de nem teszi semmissé a bevitt hatalmas mennyiséget.

5 döntő életmód tényező

Az egészséget öt tényező képes aláásni: a túlsúly, a mozgáshiány, a stressz nem megfelelő kezelése, a dohányzás és a rossz minőségű alkoholfogyasztás. Ha ezeket meg tudnánk változtatni, nagy valószínűséggel egészségesek maradhatnánk.

Amennyiben ezeken a lépéseken túl vagyunk, vagy legalábbis szándékunkban áll változtatni rajtuk, következhet a szervezet egységének visszaállítása. Dr. Bakanek szerint az étrend kiegészítésnek is van egy négyes filozófiája:

  1. salaktalanítás
  2. folyamatos méregtelenítés miatt a fő méregtelenítő szervet, a májat meg kell védeni
  3. lúgosítás
  4. a bélflóra helyreállítása probiotikumokkal

opyf30am7

Ha ez a négy lépés megvan, a szervezet alkalmassá válik arra, hogy befogadja a tápanyagot, hiszen fel kell tudni szívódnia, feldolgozódnia, hasznosulnia. Ezek után már célzottan történhet a táplálék-kiegészítés. A sportolóknál például teljesítményfokozás céljából, a fogyókúrázóknak zsírégetésre, a vashiányosoknak a hiányállapot megszüntetésére, vagyis mindig az adott személy céljainak, szükségleteinek megfelelően.

Szakértő segítséggel

Dr. Bakanek György szerint az étrend-kiegészítés hatékonysága abban rejlik, hogy szakszerűen, célzottan kell eljárni, mindenkinek személyre szabott tanácsadással. Ez azért is fontos, mert a mai hatalmas táplálék-kiegészítő piacon egy laikus szinte sehogyan sem képes tájékozódni, hiszen például probiotikumot lehet kapni pár ezer forinttól több tízezer forintig.

Ugyanakkor nem szabad kizárólag ezektől az anyagoktól várni, hogy elérjük a célunkat. Az életmód legfontosabb elemei: a mozgás, a táplálkozás optimalizálása, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás elhagyása. Ezek nélkül nem érhetünk el tartós eredményt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.