Betiltott gyógynövények?

A most hatályba lépett, új európai uniós jogszabályok több száz hagyományos gyógynövényes orvosságot betiltanak.

Az EU-s törvény célja az, hogy megóvja a fogyasztókat a vény nélkül kapható gyógynövényes orvosságok lehetséges káros mellékhatásaitól. Az új jogszabályok most először biztosítják azt, hogy csak a régi, minőségileg ellenőrzött készítményeket lehessen forgalmazni. A gyógynövényekkel gyógyító természetgyógyászok és a gyógynövényes készítmények gyártói azonban egyaránt attól tartanak, hogy kiszorulnak a piacról.

Az iparágat mostanáig az 1968. évi gyógyszertörvény szabályozta, amelyet még akkor fogalmaztak meg, amikor csupán néhány gyógynövényalapú készítmény létezett, és nagyon kevés fitoterapeuta tevékenykedett.

tea31

Egy brit közvélemény-kutatás szerint azonban az elmúlt két évben a brit felnőttek körülbelül egynegyede használt gyógynövény alapú készítményeket, amelyeket többnyire vény nélkül vásároltak bioboltokban vagy gyógyszertárakban.

A szabályozás az összes gyakori termékre, így az orbáncfűre, az echinaceára és a macskagyökérre, valamint a hagyományos kínai és indiai orvosságokra is kiterjed. Egyes gyógynövényes készítmények erős hatásával, illetve a szabványos gyógyszerekkel való kölcsönhatásával kapcsolatban azonban aggályok merültek fel. Az orbáncfű például a fogamzásgátló tablettával lép kölcsönhatásba, a páfrányfenyő és a ginzeng pedig a vérhígító warfarinhoz hasonló hatást váltanak ki.

noveny1

Az új törvény szerint kizárólag azokat a termékeket lehet forgalmazni, amelyeket a tagállamokban illetékes egészségügyi termékellenőrző hatóságok engedélyeztek. A gyártóknak bizonyítaniuk kell, hogy termékeik megfelelnek a szigorú szabványoknak, és állandó, egyértelműen jelzett adagokat tartalmaznak. Ahhoz pedig, hogy hagyományos orvosságként elismerjék, a terméknek legalább 30 éve használatban kell lennie, ebből 15 évet az EU-ban.

A gyógynövényes készítményeket csak kisebb betegségekre, például köhögésre, náthára, izomfájdalomra vagy alvászavarokra hagyják jóvá. A már korábban az üzletek polcaira került termékek szavatossági idejük lejártáig forgalomban maradhatnak.

Forrás: