A hipnózis szelíd hatásai

Háromig számolok, és mire felébred semmire nem fog emlékezni. Ez az, amit mindenki tud a hipnózisról, de hogyan működik valójában?

A hipnózis a görög alvás szóból származik, de az elnevezés téves, mivel a hipnotizált személy nem alszik, csupán módosult tudatállapotban van. Az emberek nagy többsége nem szívesen venne részt ilyen kezelésen. A leginkább azt kifogásolják, hogy teljesen egy másik személyre vannak utalva. Annak ellenére, hogy a hipnózist minden esetben csupán képzett szakemberek végezhetik.

Negatív reklám

Ez a fajta elhatárolódás valószínűleg a "showhipnózis" megjelenésének és terjedésének köszönhető. Ilyen műsorokban a vállalkozó kedvű személyek kerülnek mulatságos, esetleg kissé kínos helyzetekbe a színpadon. Mivel ehhez hasonló jelenettel szinte mindenki találkozott már valamilyen formában, ezért nem meglepő, hogy aggodalmat kelt egyesekben a hipnózis gondolata. Ettől függetlenül a gyógyászat területén nagy múltra tekint vissza.

szem62

Hipnoterápia

A hipnoterápiát rendkívül széles területen használja az orvostudomány. Szinte valamennyi pszichés eredetű betegség kezelhető vele. Többek között a zavarok, például az agresszió, evési rendellenességek, önértékelési problémák, a fóbiák és a stressz mellett a testen, illetve a szervezetben bekövetkezett változások is orvosolhatóak hipnózis segítségével.

A hipnózis alatt

A hipnózis során az agy olyan tartalmaihoz fér hozzá a hipnotizőr, melyeket különböző okokból adódóan elfolytunk, így azok számunkra ismeretlenek. A terápia során ezek feltárása történik, miközben a tudatalatti kapcsolatba kerül az agy tudatos részével. Ha ez megtörténik, a kezelés sikeres, tehát a páciens a gyógyulás felé halad.

Önhipnózis

Ez a hipnózis azon formája, amelyet saját magunkon végzünk önállóan. Tehát a relaxáció egy speciális formájának lehet tekinteni, mely kiválóan alkalmazható a szorongások leküzdésekor, illetve hirtelen ránk törő fájdalom enyhítésére. Bárki számára ajánlott, aki elzárkózik a nyugtatók és más gyógyszerek rendszeres szedésétől. Az önhipnózishoz rendkívül nyugodt környezetre, nagyfokú koncentrációra és gyakorlásra van szükség. A legtöbb esetben a módszert lépésről lépésre lehet elsajátítani egy képzett személy segítségével. Ettől kezdve viszont képesek leszünk bármikor és bárhol alkalmazni, ha úgy érezzük, szükségünk van rá.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.