Rágd el és lélegezz fel! – A fokhagyma 20 szokatlan felhasználása – 1.rész

A fokhagymát senkinek sem kell bemutatni. Sokan azonban ritkán fogyasztjuk, lévén elég kellemetlen utána a szagunk.

Számos, szokatlan felhasználása is van azonban ennek az apró, fehér zöldségnek. Lássuk, mik ezek!

Rágjunk el egy gerezd fokhagymát – hirtelen a kilégzés is nehezebb lesz, megtelik a szemünk könnyel. Ám távol tartjuk a szúnyogokat, a parazitákat, javítjuk az immunrendszerünket és gyógyítjuk a herpeszt.  Sőt, még akár a szexhez is nagyobb kedvünk lehet!

A fokhagyma széles spektrumú antibiotikum. Elpusztítja a baktériumokat, a gombákat, a vírusokat és a penészt, vagyis a természetes egészség egyik fontos fenntartója.

Lássuk azt a 20 szokatlan felhasználását, melyekről talán még nem hallottunk!

1.Pattanás kezelő

Nyissunk meg egy nyers fokhagymát és fektessük a pattanásokra – kiváló házi praktika. Bőrünk nem fog szaglani tőle, de antibakteriális hatását kifejti, mellyel mérsékeli a pattanás megjelenését, még a mélyen levő cisztás aknékét is, melyeket nehéz kezelni.

fokhagyma

Foto:123rf.com

2.Növényvédőszer

Levéltetvek, káposztasáskák ellen egyaránt használható a fokhagyma. Valamennyien hozzájárulnak gyönyörű kertünk pusztításához. Ezzel a tökéletesen természetes módszerrel azonban elriasztjuk őket: készítsünk fokhagyma spray-t!

Vagdaljunk apróra vagy daráljunk le három fokhagyma gerezdet, hagyjuk állni 2 evőkanálnyi ásványi olajban 24 órán át. Majd szűrjük le a fokhagymát, az olajat pedig egy teáskanál folyékony szappan és kevéske víz kíséretében tegyük a szórófejes flakonba. Fújjuk be vele a fertőzött növényeket.

3.Herpesz kezelése

Ezek a csúnya sebek mindig a legalkalmatlanabb időpontban bukkannak elő, például egy randi reggelén. A kereskedelemben kapható ellenszerekhez hasonlóan működik a nyers fokhagyma is, noha a savasság először kényelmetlenséget okozhat. Vágjuk félbe a fokhagyma gerezdet, majd rakjuk közvetlenül a herpeszre 10 percre, naponta több alkalommal. A kapszulából kiszórt fokhagyma kiegészítők szintén meggyorsítják a gyógyulási folyamatot.

4.Szúnyogriasztás

Ha nem bánjuk a szagát, a fokhagyma igen jó szúnyogok elriasztására és még mérgező anyagokat sem lélegzünk be, hogy távol maradjanak tőlünk. Készítsünk riasztó spray-t: néhány, apróra darabolt fokhagyma gerezdet áztassunk 29 ml ásványi olajban 24 órán át, szűrjük le, majd keverjük a fokhagyma illatú olajat 2 csésze vízzel és 1 teáskanál frissen facsart citrommal. Szűrjük le ismét, ha szükséges, majd öntsünk az egészet a szórófejes flakonba.

5.Üvegjavítás

Tudtuk-e, hogy a fokhagymalé természetes ragasztó? Bár a nagyobb munkákhoz nem való, a kis töréseket megjavíthatjuk vele. Üvegen jól működik. Törjünk össze egy fokhagyma gerezdet, majd nyúlós, ragacsos belsejét dörzsöljük bele a repedésekbe és töröljük le a felesleget.

Foto:123rf.com

6.Támogatja a fogyást

Noha íze miatt egyébként is fogyasztjuk, tanulmányok szerint a fokhagymának fogyást elősegítő tulajdonságai is vannak. A benne levő összetevők a jóllakottság üzenetét küldik az agynak, vagyis előbb telítve érezzük magunkat. Az anyagcserét is javítja, segítve, hogy több kalóriát elégessünk.

7.Lábgombásodás

A fokhagyma erős természetes gombaölő, így ideális a fertőzések kezelésére – mint amilyen a bosszantó és viszkető lábgombásodás.  Adjunk néhány fokhagyma gerezdet vagy összetört fokhagymát meleg vízhez, készítsünk belőle lábfürdőt és áztassuk benne a lábunkat 30 percen át.

Foto:123rf.com

8.Fülfertőzések

Évszázadok óta alkalmazott módszer a fokhagyma – hiszen valóban megöli a baktériumokat, melyek a fülfertőzést okozzák. Persze ez nem jelenti azt, hogy dugjunk egy fokhagymát a fülünkbe. Törjük össze a zöldséget fokhagymanyomóval, majd tegyük egy teáskanálnyi forró olívaolajba 5 percre. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni, majd cseppentsük néhány cseppet a folyadékból a fájó fülbe. A fokhagymás olajat egyébként egészségboltokban is be lehet szerezni.

9.Szálka eltávolító

A szálkákat fájdalmas kiszedni, s olykor túl mélyen is vannak ahhoz, hogy kihúzzuk őket. Ahelyett, hogy azt várjuk, jöjjön ki magától, próbáljuk ki a fokhagymás trükköt: helyezzünk egy vékony szeletet a szálkára az ujjon. Néhány órán belül „kidolgozza” azt a bőrből.

Fotó: 123rf.com

10.Bőrtisztító

Nem túl gyakori, de egyes nők esküsznek a fokhagyma jótékony hatására – mint arctisztító. Kiszárítja a pattanást, feszesíti és hámlasztja a bőrt. Égetni fog,  szóval ha nyílt sérülésünk van, semmiképp se használjuk. Készítsünk pasztát finomra vágott fokhagyma, olíva olaj, arctisztító és cukor keverékéből. Masszírozzuk a bőrbe körkörös mozdulatokkal, majd öblítsük le.

Cikkünket folytatjuk a fokhagyma további 10 felhasználási módjával!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.