Paradicsommal és sárgarépával a leégés ellen

Meddig lehetünk a napon? Miért veszélyes egyáltalán az UV sugárzás? Tudtad, hogy szervezetünk kimeríthető naptőkével rendelkezik? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a strandszezon előtt.

Az UV-A sugarak képezik a teljes UV sugárzási spektrum közel 95%-át Felhős időben, reggeltől estig érik bőrünket, s még az üvegen is áthatolnak. Míg az UV-B sugarak csak az epidermisbe (felhámba) hatolnak be, addig az UV-A sugarak a mélyebben fekvő coriumba (irhába) is eljutnak.

Mit okoz az UV-A sugárzás?
Rövid távon: napallergiát, amely a nők 28%-át érinti.
Hosszú távon: a sejtek károsodását, ami felgyorsítja a napfény okozta öregedést, és akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

napsütés

 

Mindannyian ugyanúgy reagálunk az UV sugarakra?
Sajnos nem. Különböző fototípusokkal (napfényérzékenység szerinti bőrtípusokkal) születünk, ezért nem azonos mértékben toleráljuk az erős napsugarakat. A sötétebb bőrű emberek bőre nagyobb mennyiségű melanint (sötét színű pigmentet) tartalmaz, így jobban védettek az UV sugarakkal szemben, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell használniuk fényvédő készítményeket.

 

Egészséges a napbarnított bőr, illetve megvéd a leégéstől?
Az emberek többsége nyugodtan napozik órákon át, ha már korábban megszerzett egy kellemes alapszínt. A bőr barnulása azonban csupán egy védekezési célú reakció a nap káros sugaraival szemben. Tehát nem elegendő a károsodás kivédéséhez az enyhe barnaság, mert ha nem használunk fényvédő krémeket, a későbbiek folyamán is károsodhat és leéghet a bőrünk.

 

Létezik biztonságos barnulás?
Csak akkor, ha betartjuk a legalapvetőbb szabályokat, valamint elkerüljük azokat a napszakokat, amikor a legveszélyesebb a napsugárzás. Védjük bőrünket magas faktorszámú (legalább SPF 40) napvédő krémmel. A közhiedelemmel ellentétben a napvédő készítmények nem akadályozzák meg a melanin termelését, ami a barnulást eredményezi. Ezenfelül a barnulás hosszan tartó lesz, eredménye pedig nem tűnik el a nyaralás után.

 

Tudod mi a naptőke?
Az életünk során bőrünk csupán egy bizonyos mértékig képes a sugarak káros hatásait „elnyelni”. Ez a naptőkénk, amelynek kapacitása sajnos korántsem korlátlan – épp ellenkezőleg! Miután határait eléri, a naptőkénk kimerül, ezért a sugarak káros hatásai először foltok formájában, majd ráncokban nyilvánulnak meg.

 

A napégés mindig azt jelenti, hogy a bőrünk sérült?
Igen, a napégés pontosan ennek a jele. Azonnali hatása a bőr forró érzete, majd lehámlása, a mélyebb bőrrétegekben azonban sokkal komolyabb problémák jelentkeznek. A sejtek egy idő után nem lesznek képesek regenerálódni, a folyamat pedig visszafordíthatatlan lesz.

 

Igaz, hogy az étkezésünk is segíthet barnulni?
Egyértelműen. Bizonyos pigmentek segítenek felkészíteni bőrünket a napozásra. Érdemes antioxidáns hatású karotinokat tartalmazó ételeket (például mangót, sárgarépát, epret, meggyet, paradicsomot, sárgabarackot, vízitormát) fogyasztani napozás előtt, mert azok segítik a bőr melanin termelését. Minél színesebb a gyümölcs, annál gazdagabb karotinokban. Egy – Egyesült Királyságban végzett – tanulmány szerint, naponta öt evőkanálnyi paradicsom elegendő, hogy 33%-kal növelje a szervezet védekezőképességét a leégéssel szemben. Végső tanácsként: az optimális béta-karotin-felszívódás érdekében fogyasszunk minimális zsírt is, például olívaolaj és dió formájában.

 

Kell az UV 400?
Szemünk védelméről gyakran megfeledkezünk, pedig nagyon fontos, mert az UV sugarak károsítják a szemet, főként a retinát, amely miatt nő az időskori vakság kockázata. A sugárzás tönkreteheti a szemlencsét, szürke hályogot okozhat, de akár a szem rákos megbetegedésének veszélye is megnövekedhet. Ezért fontos, hogy napszemüveget viseljünk, de valóban jó minőségűt, az olcsó modellek ugyanis rendszerint csak rontják a szemünket. Minden napszemüveggyártónak kötelező ellátnia a termékét egy címkével. Ha nem látunk a szemüvegen UV 400 feliratot, akkor ne vegyük meg!

 

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.