Panelimádó növények

Aki panellakásban él, tudja, hogy bizony nem minden virág kedveli a néha sötét néha túlfűtött lakótelepi otthonokat. Bemutatunk néhány panelimádó virágot!

Ezek a növények imádják a száraz, meleg panellakásokat:

Sajnos a panellakásokról nem lehet elmondani, hogy túl világos és párás lenne a környezet bennük, de ettől függetlenül még gondozhatunk benne egy kisebb dzsungelt is. Láttam én már orchideát, vagy épp cikász pálmát panelben nevelkedni és virítani.

orchidea2

Nézzük, milyen növények közül válogathatunk!

Ficusok:

A ficusok jól érzik magukat a panellakásban, de a szellőztetésnél nagyon kell vigyázni, mert a legkisebb hideg levegő hatására is a levelek egyszerre potyognak le. Télen tegyük a növényt minél messzebb a radiátortól, és szórjuk meg a földjét agyag granulátummal. A ficusoknál választhatunk kis levelű fajtát, vagy épp nagy levelűt, vagy a lant alakú levekkel rendelkező lyrata ficust.

ficus

A sötétebb szobákba válasszunk sötétzöld levelű ficust, míg a világos szobába tehetjük a fehér-zöld vagy tarka levelű ficusokat. Gondozása és tartása egyszerű kezdő kertészek számára is ideális dísznövény, de mielőtt megvásároljuk, gondoljuk végig hová is fogjuk elhelyezni, ha pár év múlva már másfél méter magas lesz.

Monstera: könnyező pálma:

Szintén jól viseli a lakótelepi lakásokat, ám mielőtt bevisszük otthonunkba, gondoljuk, végig rendelkezzünk -e elég hellyel, mert a könnyező pálma akár másfél méter magas és egy méter átmérőjű is lehet. Közepes fény mellett is szépen fejlődik, és a dohányfüstös lakásban megszűri a levegőt. Leveleit időnként törölgessük át egy puha ronggyal, mert a rárakodott szennyeződés eltömíti a pórusokat.

monstera

Nolina: buzogányfa:

A kezdő kertészek álma lehet ez a furcsa formájú érdekes dísznövény, amelynek idősebb korában megvastagszik a törzse palackszerűen, miközben vékony levelei ívben meghajlanak. Modern lakásokban igen jól mutat, de akár központi fűtéses lakásokban is szépen fejlődik.

buzogányfa

A fiatal példányoknál a kertészek sokszor két-három kisebb gumót is összeültetnek, hiszen ilyenkor a gumó még csak két-három centiméter átmérőjű, és igen lassan növekszik. Idősebb korában már érdemes szétültetni őket külön cserépbe, hiszen akár majd évek múlva elérheti a két méteres magasságot is a növény. Nagyon jól viseli a téli száraz fűtött lakásokat, télen nagyon keveset öntözzük, mert a megvastagodott törzsben tárolja a nedvességet.

Anyósnyelv:

A kezdő vagy nagyon elfoglalt kertészeknek ajánljuk ezt a különleges növényt. Eredetileg Afrikából származik, épp ezért nagyon jól bírja a meleg száraz lakásokat. Annak idején még azt tanították, hogy ezt a növényt, ha begurítjuk az ágy alá és véletlenül ott hagyjuk, akkor akár egy hónapig is kibírja víz nélkül. Persze nem kell ilyen kegyetlenül bánni a növénnyel, de hogy nagyon strapabíró az biztos.

A hosszú kard alakú levelek a földalatti szárból hajtanak ki, vastagok és bőr neműek, néha csíkosak, néha zöldek, de van már ezüstös levelű faj is. A nagyobb növények igen jól mutatnak szoliter növényként, a kisebbek pedig csoportosan a legszebbek. A modern lakások egyik legszebb növénye, bár a feng shui egyenesen tiltja lándzsás levelei miatt. Levéldugványozással nagyon könnyen lehet szaporítani.

Csokros inda:

Sok néven ismerjük ezt a dísznövényt, hívják zöldikének, csokros indának eredeti latin neve: Chlorophytum comosum. Gyönyörű fehér csíkos lefelé hajló leveleivel, apró fehér virágaival, és kis sarj hajtásaival belopta magát a növénybarátok szívébe, ez a kedves növény. Már-már annyira elterjedt, hogy sokan nem is tisztelik kellően ezt a szép növényt.

inda

Nem csak dekoratív formája miatt, hanem alkalmazkodó képessége is vonzóbbá teszi.

A jól ápolt növény egymás után hozza a kis sarj növényeket, amelyeket leválasztva nagyon könnyen meglehet gyökereztetni, de ha rajta hagyjuk a növényen, még szebb és különlegesebb lesz szobanövényünk. Akár sötétebb szobába akár világosabb szobába is tehetjük, sőt a kis sarj növényekről gyorsan és egyszerűen tudjuk szaporítani.

Szobai futóka:

Ez a növény szinte minden otthonban megtalálható, de nem mindenkinél túl szép. A növény egy lián növény, ezért szára akár két vagy három métert is elérheti. A legtöbb otthonban felakasztják a növényt egy fali virágtartóba és körbe tekerve nevelik a konyhában, vagy szobában. Majd egy idő után azt veszik észre, hogy a növény kezd felkopaszodni, és már csak a végén hoz néhány levelet.

futóka

Ennél szebb növényt is nevelhetünk ebből a kedves növényből. Az első ültessük be nagyméretű cserépbe, mert elég hamar elhasználja a tápanyagot. Középre helyezzünk el egy nagyobb mohakarót, és erre futassuk fel a növényt. A lényeg, hogy folyamatosan metsszük vissza a növény hajtásait, így erős bokrosodó szobai futókát kapunk. Ha nem engedjük a növényt több méteren keresztül szabadon futni, és folyamatosan metsszük a hajtásokat, egy bokros tömör erős szobanövényt kapunk.

És hogy mi alapján válasszunk növényt egy lakótelepi lakásba?

Nos, a világos tágas nagy szobákba mindig tarka vagy világos levelű fajtákat vagy épp virágzó növényeket tegyünk, míg a sötét félárnyékos szobába csak méregzöld levelű növényeket helyezzünk el. Télen a növényeket tegyük minél távolabb a fűtőtesttől, és használjunk agyag granulátumot.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.