Most tedd vissza! Íme a becsapós, hizlaló előételek!

Az előételek arra valók, hogy étvágyat csináljanak. Nem mindegy azonban, melyiket választjuk! A kínálat tele van hizlaló dolgokkal!

Ha beülünk egy étterembe, sokszor megtörténik velünk: mielőtt kiválasztjuk, amit el szeretnénk fogyasztani, sok helyen körbekínálnak előételt, vagy pedig mi magunk kérünk.

Jól vigyázzunk azonban az étvágycsinálókkal, mert olykor hizlalóbbak lehetnek, mint a főétel, hiszen az egészséges étkezés nemcsak utóbbira vonatkozik! Ha például zsírban sütött hagymakarikákat választunk, valamilyen finom mártással, több, mint 1500 kalóriát fogyaszthatunk el! Ne higgyünk a látszatnak, a spenótos-articsókás előétel láttán sem.

A mártással készült finomság ugyancsak ezer kalóriával „gazdagíthat bennünket”, és a sült sajtdarabkák sem bizonyulnak jó választásnak. Csalogatóak a mozzarella darabkák is, de nem érdemes fogyasztani őket, ha nem akarunk hízni, ahogyan a sült krumplik, vagy a sült tintahalkarikák is bő olajban sültek, ezért nem tanácsos megenni őket.

A szósszal tálalt, előételként kínált chips-ekről nem is szólva, távol állnak az egészséges étkezés fogalmától.

Mit együnk viszont helyettük?

Jó választás lehet a pálcára feltűzdelt grillzöldség: lehet a pálcán uborka, paradicsom, hagyma, paprika, gomba vagy bármi, igazán ízletes és könnyed csemege, ráadásul mindössze 80 kalória.

zoldseg10

A spenót mártás nélkül, salátaként felszolgálva szintén egészséges ötlet – bármilyen saláta ideális, ha nem jár együtt hizlaló körítéssel. A friss spenót egy kis ecettel megöntözve 150 kalória. Egészséges ötlet a tengeri herkentyűkből készült előétel, de nem az olajban sütött, panírozott fajta. A rákocskák paradicsom alapú szósszal ideálisak például.

Mindössze 130 kalóriát jelentenek a nyársra húzott apró marhafalatkák is, némi zöldséggel. Finom és diétás előétel lehet a töltött gomba is. Zsírszegény sajttal, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérkockákkal is megtölthetjük, így is csupán 50 kalória lesz egy-egy darab. Leves is lehet kiváló előétel.

Egy zöldséges leves például remek étvágycsináló, de véletlenül se krémes levest válasszunk, mert azok kalóriában és telített zsírban gazdagok. Az apró csirkefalatok bőr nélkül, salátával szintén ízletes és egészséges előételnek számítanak. Ahogyan az edamame is, amely az ázsiai éttermekben népszerű előétel. Egy kis adag 122 kalória.

Otthon is könnyen elkészíthető és finom a kis szeletekre vágott paprika, kicsit csípős szósszal kínálva. Fogyasszuk úgy, mint a tortilla chips-et, ez azonban annál sokkal egészségesebb változat!

Forrás: