Minden hozzávaló variálható – Hogyan készítsünk igazi Tacos-t?

Sokan ismerik és szeretik a tacos-t: jellegzetes mexikói étel, melynek készítése során a taco-t hússal és zöldségekkel töltik meg. A töltelék azonban kívánságunk szerint változtatható, ez benne az igazán jó!

A Tacos manapság hazánkban is nagy kedvenccé nőtte ki magát. A hívogató megjelenésű, finom mexikói étel készítése során a lágy vagy kissé keményebb Taco-t megtöltik hússal és zöldségekkel és rizzsel, mellette guacamole, koriander, vágott paradicsom és tejföl kerül bele. A töltelék tetszés szerint módosítható, akár hús nélkül is készíthető.

Hozzávalók:

3 csirkemell, csont- és bőr nélkül; 6 taco tészta, lágyabb vagy keményebb; 1 csésze fagyasztott vagy friss kukoricamag, olvasztva; 2-3 közepes nagyságú paradicsom, felvágva; 1 csésze + 1/3 csésze nem megfőzött fehér rizs; 1 közepes nagyságú vöröshagyma, szeletelve; 3-4 fokhagyma gerezd, összetörve.

Továbbá ¼ evőkanálnyi jalapeno (konzervből, leszűrve); 1 csésze + 1/3 csésze feketebab, vízben megáztatva; 1 csésze salsa szósz; 1 csomag taco fűszer mix; frissen őrölt feketebors; 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé; egy marék koriander, guacamole és tejföl a szervírozáshoz, valamint olaj a sütéshez.

Elkészítése:

Először áztassuk vízbe a feketebabot. Kavarjuk meg a vízben, hogy leöblítsük és a vizet akkor különítsük el a babtól, amikor buborékokat fedezünk fel a víz felszínén. Majd töltsük meg újra a tálat vízzel és folytassuk a bab öblítését, 3-4 alkalommal. A vizet mindig akkor kell cserélni, amikor már piszkosnak tűnik. Végül öntsünk friss vizet a tálba, bőven fedje el a babot. 24 órán át szükséges áztatni, míg lággyá nem válik.

A rizst tegyük bele egy nagy tálba, öntsük fel vízzel, fedje be teljesen. Kézzel kavarjuk meg a rizst a vízben, hogy leöblítsük. Amíg a víz piszkossá nem válik, kavargassuk, majd öntsük le a vizet és váltsuk fel frissel. Ismételjük ezt 3-4 alkalommal, míg teljesen tisztává nem mossuk a rizst. Rakjuk rizsfőzőbe, fedővel főzzük a rizst. Legyen puha, de nem kásás!

Miközben a rizs fő, vegyük elő a csirkemelleket, valamint a fagyasztott kukorica magokat (vagy csövet), 30-40 percig hagyjuk állni szobahőmérsékleten, hogy hajlíthatóvá váljon. A csirkemellről szedjük le a felesleges zsíros részeket.

taco

Tegyük fel lassú tűzön főni. A Taco fűszerből 1/3 részt rakjunk bele, ezen kívül a sót, a salsa szószt, a frissen őrölt feketeborsot és a citromlét. Szűrjük le a vizet a feketebabról és adjuk ezt is a csirkemellhez. Végül öntsünk 3-4 csésze meleg vizet rájuk, kissé keverjük meg az egészet, fedjük be és hagyjuk főni.

A csirkét a hozzávalókkal 4 órát főzzük magas hőmérsékleten, vagy 8 órát alacsony lángon. Ezalatt egy serpenyőt helyezzünk a tűzhelyre, öntsünk bele 3-4 csészényi vizet és közepes lángon forraljuk fel. Ha már egyenletesen forr, rakjuk bele a kukoricamagokat. Főzzük 5-10 percig, míg meg nem dagadnak kissé és nem válnak lággyá. Ha megfőttek, elkezdenek „úszni” a víz felszínén. Ha készen van, szűrjük le.

Tegyünk fel egy másik serpenyőt a tűzhelyre. Öntsünk bele 2-3 evőkanálnyi olajat, terítse be egyenletesen a serpenyőt. Rakjuk bele az összevágott fokhagymát, süssük 20-30 másodpercig, amíg jellegzetes illatú lesz. Vigyázzunk, ne égessük meg.

tacos

Adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, 3-4 percig süssük együtt őket, míg a hagyma lággyá és áttetszővé nem válik. Ha készen van, rakjuk a serpenyőbe a kukoricamagokat és a leszűrt jalapenót is, keverjük meg jól a mixet. Szórjuk meg sóval, borssal. A maradék Taco fűszert is szórjuk rá.

Eközben a csirke is megfő. Vegyük ki az edényből, hagyjuk kissé lehűlni, annyira, hogy könnyen meg tudjuk fogni. Vágjuk őket vékony darabkákra, majd tegyük bele a zöldségekkel és fűszerekkel teli serpenyőbe. A babot is szűrjük le és adjuk a keverékhez. Végül a megfőtt rizst is adjuk hozzá! Kavargassuk, hogy kellően összeálljon az egész.

Zárjuk el a tűzhelyen a lángot, vegyük elő a taco lapokat és töltsük meg mindegyiket 2-3 evőkanálnyi töltelékkel. Tetejére kerüljön vágott paradicsom, guacamole, tejföl és koriander! Jó étvágyat hozzá!

Búcsú Adrienn – Adrina, 2015.04.13.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.