Lehet, hogy allergiás a mosóporra?

Hiába az erősen tisztító hatás és jó az illat. A mindenütt jelentkező kiütések és bőrvörösség a mosópor- allergia tünete is lehet.

A mosóporokat és tisztítószereket forgalmazó cégek két jelzővel igyekeznek megnyerni a fogyasztókat a termékek megvásárlására. A kulcs minden esetben a nagy tisztító erő és a tartós, kellemes illat. Gyakran azonban épp ezek okozzák a kellemetlen panaszokat is: a testszerte jelentkező kiütések és bőrvörösség a mosópor- allergia tünete is lehet.

Mosószappantól az intelligens mosóporokig

A mosási szokások terén és a mosószerek összetételében is jelentős változások történtek az elmúlt évtizedek során. A mai szemmel nézve kezdetleges hamuból kiáztatott, magas zsíroldó hatású hamuzsír, majd a döntően lúgos anyagokból álló mosóporok helyett ma már az áruházaik polcain hosszan sorakoznak a különböző márkájú, színű és illatú termékek.

diy tisztitoszerek1000

A ruhák tisztítása jóval korszerűbbé vált, s a nagyszüleink idejében ismert ecet, citrom és alkohol helyét mára felváltották a vegyi tisztító- és folteltávolító összetevők.

A mai mosószerek megközelítőleg öt-tizenöt féle összetevőből állnak. A foltok eltávolítását a különböző enzimek végzik, a ruhák puhaságáért a celluláz, fehérségükért szerves peroxid-vegyületek felelnek, de a tökéletes tisztaság érdekében az összetevők között szerepelnek még felületaktív hatóanyagok, leoldószerek és színvédők is.

Vigyázat, allergiát okozhatnak!

A mosószerekhez adagolt számtalan összetevő nap, mint nap érintkezik a bőrfelülettel, mely az arra érzékenyeknél bőrtüneteket, kiütéseket és vörösséget okozhat. – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa. A mosópor-allergia okozója lehet egy, vagy több, a készítmény összetevői között szereplő enzim, illatanyag.

hazi tisztitoszerek1000

A poralakú mosószerek nikkelt és kobaltot is tartalmazhatnak, melyek szintén hozzájárulhatnak az allergiás reakció megjelenéséhez. A fém-, és illatanyag allergia vizsgálattal kimutatható. Az epicutan-teszt során a hátra ragasztott tapaszokra a standardizált allergénekből kis mennyiségeket helyeznek fel. A szakorvos ezután meghatározott időnként ellenőrzi, majd leolvassa az eredményt. A tapaszok helyén jelentkező bőrpír, vörösség alapján megállapítható az allergia.

Alternatív megoldások

A kialakult bőrtünetek helyi gyulladáscsökkentő krémekkel kezelhetők, azonban ha a kimutatott allergénnel ismét érintkezik a bőrfelszín, akkor a panaszok újból megjelennek. A kezelés ez esetben tehát az allergén elkerülését jelenti.

Ennek érdekében mosáshoz válasszuk inkább a folyékony,  és gél formájú mosószereket, melyek  kevesebb fém szennyeződést tartalmaznak, könnyebben oldódnak, öblítéssel jobban eltávolíthatóak. Mosogatásnál és takarítás közben is viseljünk gumikesztyűt, hogy elkerüljük a vegyszerekkel történő közvetlen érintkezést.

A dezodorok, erős illatú öblítőszerek illatanyagai is allergizálhatnak. Ilyen esetben keressük az illatanyag-mentes, minél kevesebb mesterséges összetevőt tartalmazó, bőrbarát készítményeket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.