Kiütések ellen, irány a konyha!

Amikor valamely allergén anyagra a bőr heves viszketéssel, netán kipirulással, hólyagokkal reagál, a gyógyszeres szekrény helyett a konyhaszekrényt is kinyithatjuk!

Ha bőrtüneteket produkáló allergiával küszködünk, számos szer áll rendelkezésünkre, amivel enyhíthetjük az égő viszketést, megakadályozhatjuk a bőr fájdalmas gyulladását. De mi a helyzet akkor, amikor egy fokozottan érzékeny gyermek szenved a tünetektől?

Az ő szervezetük még sokkal kevésbé készült fel a vegyi anyagokat is tartalmazó gyógyszerekre, kencékre, amelyek ezáltal nemhogy enyhítik a kínokat, de még ronthatnak is a helyzeten. Nem beszélve arról, hogy sok esetben igencsak borsos árat kérnek el egy-egy jó nevű krémért, ami aztán vagy használ, vagy kevésbé hatékony.

A megoldás a konyhaszekrényben van! Elsőre talán meglepően hangzik, de gondoljanak arra, nagyszüleink is ismerték már a kellemetlen viszketést, függetlenül attól, hogy azt allergia, vagy valami rovarcsípés, esetleg csalánlevél okozta. A “fűben-fában orvosság” mondás ezúttal is igaznak bizonyul, és van még egy óriási előnye a természetes szereknek a mesterségesekkel szemben: nem okoznak további allergiás tüneteket és nincs mellékhatásuk sem.

Mit használjunk hát a bőrfelszínt irritáló kiütések ellen?

Egy kisgyerekes háztartásban szinte alapkellék a kamilla, amiből nyugtató és gyulladáscsökkentő teát készíthetünk. Ám a kamilla virágának főzetét nemcsak belsőleg használhatjuk, kiváló borogatószer a viszkető bőrre. Egy-másfél deci forrásban lévő vizet öntsünk egy púpozott teáskanálnyi kamillavirágra (fontos szabály: sose forraljuk a gyógyteákat, csak forrázzuk le).

kamilla

Tíz percnyi áztatás után le lehet szűrni, és a sűrű kamillafőzetbe mártott ronggyal lehet borogatni a viszkető, kiütéses bőrt. Néhány perc múlva nemcsak a kellemetlen viszketés, de maguk a piros kiütések is enyhülni fognak. Makacsabb kiütések ellen jót tesz a kamillaolajos fürdő, ekkor egy kád vízbe 8-10 csepp kamillaolajat kell cseppenteni.

Szintén a konyhaszekrényben keressük a jó öreg szódabikarbónát. A kamillához hasonlóan ez is enyhíti a viszkető, megviselt bőrt, mégpedig a következő recept alapján: 3 rész szódabikarbónát keverjünk össze 1 rész vízzel, és ezt a masszát hagyjuk a bőrön 15-20 percig. Nemcsak viszketésre, hanem leégett bőrre is jótékony hatással lesz.

szodabikarbona

Ugyancsak külső felhasználásra javasolt a varázsmogyoró, amit folyékony kivonatként vagy szárított levélként a patikában lehet beszerezni, és főzetet készíteni belőle. Fokozhatjuk a hatását, ha sűrű kamillával keverjük el. Hűtőben viszonylag hosszabb ideig tárolható.

Hogy ne csak utólag kezeljük, hanem már idejében megelőzzük az allergiás kiütések kialakulását, belsőleg is felkészülhetünk a láthatatlan támadók rohamára. A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak sok jótékony hatásuk mellett gyulladáscsökkentő szerepük is van, ezáltal csökkenti a szervezet “téves” válaszreakcióit is a külső hatásokra.

Legnagyobb mennyiségben tengeri halakban található meg, de az is jó megoldás, ha a salátát lenmagolajból készült öntettel fogyasztjuk. Csak “nyersen” fogyasztható, melegítésre ugyanis a gyulladás csökkentéséért felelős vegyületek lebomlanak.

Forrás: