Karamellbe, fahéjba mártva: mitől más az almás pite alma?

Ki ne harapna bele jóízűen egy illatos, finom almáspitébe? De vajon hogyan készül a „pite” szokatlan változata?

Az almás pite, bármilyen formában és változatban készítjük, nagy őszi sütemény kedvenc, hála a szezonális gyümölcsnek, amellyel készül – ám az almás pite egész évben rendelkezésre áll, bármikor elkészíthetjük, ha megkívánjuk. Egyszerű a recept, kiváló vendégváró falatok válnak az almás pitéből!

Furcsának tűnhetnek azok az ételek, melyeknek nevében kétszer ismétlődik ugyanaz a szó. Szokatlanul hangzik az almás pite alma kifejezés is! De nem véletlenül hívják így a nyalánkságot. Ezt az édesség receptet szó szerint kell érteni…

pite

Vagyis, kapjunk elő egy almát, mártsuk karamellbe, majd fehér csokoládépasztillákba, és forgassuk meg barna cukor illetve fahéj keverékében – voilá!, kész is van az almás pite alma. Bár a recept a Rocky Mountain csokoládégyár „találmánya”, otthon is könnyedén elkészíthetjük! Különösen, ha más sütemény készítése után megmaradt egy kis karamell és fehér csokipasztilla, nyugodtan elkezdhetünk kísérletezni…Lehet, hogy elsőre csak az ízt találjuk el, a mutatós formát kevésbé, de gyakorlat teszi a mestert…!

Almás pite alma – hozzávalók

  • 1 alma (legjobb a braeburn alma), megmosva és szárazra törölve
  • 10 szelet karamell
  • 2 uncia (56 gramm) fehér csokoládé pasztilla olvasztva
  • 1 és fél evőkanál barna cukor
  • 3 csipet fahéj

Ha szükséges, az almacsutkát távolítsuk el, és helyére tegyünk be egy jégkrém-pálcikát. Rakjuk az almát mélyhűtőbe, hogy kissé fagyos legyen – legalább 5 percre, de semmiképp sem többre, mint 15 perc!

Csomagoljuk ki a karamellt, tegyük egy mikrohullámú sütőben is használható kis tálba, egy teáskanál víz kíséretében. Olvasszuk meg a karamellt, mikrózzuk 1 percen át nagy hőfokon. Vegyük ki és keverjük meg. Ha még mindig nincs eléggé megolvadva, további 20 másodpercre tegyük vissza a mikróba.

caramel-apples-applepie-525

Mártsuk az almát a karamellbe – segíthetjük a műveletet kanállal is, úgy egyszerűbb lehet minden oldalára felvinni a karamellt. Amikor az alma be van vonva, tegyük kikent tányérra és rakjuk vissza a mélyhűtőbe, hogy fagyjon. Ezalatt egy másik, mikrohullámú sütőben is biztonságosan használható tálban a fehér csokoládépasztillákat is olvasszuk meg – használjuk a kifagyasztó opciót. Vegyük ki a mikróból, és keverjük meg – ha nem elég olvadt, még további 30 másodpercre rakjuk vissza a mikrohullámú sütőbe.

Egy kis tányéron keverjük össze a barna cukrot és a fahéjat – bizonyosodjunk meg róla, hogy nem maradt csomós a keverék! Ha a karamell az almán nem ragad már (de még nem fagyott meg!), vegyük ki a mélyhűtőből. Mártsuk bele a fehér csokipasztillákba – itt is használhatunk kanalat segítségképpen. Forgassuk az almát a fahéj és a cukor keverékébe. Rakjuk az almát a hűtőbe pár percre, hogy a fehér csokipasztilla is megkeményedjen.

A jégkrémpálcika nem szükséges az almás pite alma elkészítéséhez, de nem árt, mivel használatával sokkal könnyebben forgathatjuk az almát a karamellbe, a csokipasztillába és a fahéjas-cukros keverékbe is! Az almás pite almák ideális vendégváró falatok, különösen az őszi-téli szezonban! Jó étvágyat hozzájuk!

Forrás: