Sebgyógyításra, vértisztításra szagos müge

A szagos müge nevéhez illően egy üde tavaszi virág, amit már a középkortól használtak sebgyógyításra. Készülhet belőle vértisztító teakeverék, görcsoldó, energiaital. “Szagos müge, lisztmamonya, macskagyökér, tyúkturbolya, kutyabengevakarék, mindegyikből tíz marék!” – szalasztotta Ludas Matyi Döbrögi legényeit a mezőre. Matyi sebgyógyítónak szánta a szagos mügét, mikor Döbrögi uraság orvosának adta ki magát.

Nem tévedett nagyot, ugyanis számos feljegyzés bizonyítja, miszerint Európa-szerte már a középkortól használták sebgyógyításra ezt a gyönyörű tavaszi virágot a szagos mügét.

A szagos müge

A szagos müge elnevezés ennél fogva tehát nem véletlen, ugyanis e növénynek a virágzás előtt gyűjtött hajtása olyan hatóanyagot tartalmaz (melilotozid), amelyről a szárítás során a jellegzetes illatú kumarin hasad le. A friss növénynek egyébként nincs illata. A szárított mügének ezzel szemben a frissen vágott szénára, egyesek szerint vaníliára, megint mások szerint a dohányra emlékeztető illata felhasználásának számos módját ihlette az évszázadok során.

Bár a szárítás során a növény súlya ötödére csökken, erős illata betölti az egész szobát, ami rovarűzésre és ruhaillatosításra egyaránt alkalmazható. Manapság házi készítésű parfümünkbe is belecsempészhetjük, ha körülbelül egy hétre 1-2 dl jojoba-olajba (bio- és herba-boltokban kapható) áztatjuk a virágot. A különböző illóolajokkal aztán már saját magunk keverhetjük ki mügés parfümünket, vagy házi testápolónkat. Egyéb kozmetikai haszna is van a szagos mügének: forrázata ránctalanító hatású.

gezemice tea_szagos müge

Kívül belül tisztít a szagos müge

Már a középkortól mind külsőleg, mind belsőleg számos bajra gyógyírt jelentett, és manapság is megtalálható a természetes gyógymódok híveinek recepttárában a szagos mügéből készült vértisztító és nyugtató tea, mint ahogy az orvostudomány is felhasználja vérkeringés javító, gyulladáscsökkentő hatását a vénás megbetegedések kezelése során. Véralvadásgátló gyógyszerek szedése, vagy terhesség esetén fogyasztása kerülendő.

Vértisztító teakeverék
Szagos müge, citromfű, csipkebogyó, málnalevél, szederlevél, bengekéreg, tarackgyökér egyenlő arányú keveréke. Ebből 2 teás kanálnyit adunk 1 csésze forrásban lévő vízhez, 10 percig áztatjuk lefedve. Ebből napi 2 csészével igyunk.
A friss növény forrázata üdítő, de főzete nyugtató altesti fájdalmak, zavart szívműködés esetén. Búskomorság, hisztéria esetén szintén a müge főzetét fogyasztották, melyet leggyakrabban kakukkfűvel, földieper és szeder leveleivel együtt készítettek.

Szagos müge idegesség, görcsök ellen

10 g szárított növényt 1 liter forrásban lévő vízbe dobunk, 10 percig áztatjuk, s ebből napi 2-3 csészével fogyasztunk. Álmatlanság esetén lefekvés előtt 30 perccel egy csészével.

A szagos müge nem csak lenyugtat, de bátorságot ad és fel is pezsdíti szellemünket. Borral kevert párlatát a középkorban a bátortalan szerelmesek serkentő italaként fogyasztották. A növény egyes ételeknek is egyedülálló ízt ad, de sokoldalúsága talán abban mutatkozik meg, hogy még energiaital is készíthető belőle.

Szagos müge energiaital receptje

9 grammnyi frissen szedett mügelevelet megszárítunk, leöntjük 0,5 l jó minőségű fehérborral és egy citrom levével. 3-4 órán keresztül melegben tartjuk, majd adunk hozzá ízlés szerint pár kanál cukrot és még másfél liter bort. Hűtőszekrénybe tesszük, és mielőtt fogyasztanánk belőle, még 1 liter borral jól összerázzuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.