Nono, inkább egy nonit!

Kevesen ismerik ezt a polinéz gyümölcsöt. A noni neve különös, külseje szintén, ám rengeteg előnye van a fogyasztásának!

Aki nem hallott még róla, vagy nem kóstolta, ideje kipróbálnia! A noni, latin nevén morinda citrifolia polinéz gyümölcs. Elsősorban Ausztráliában, Ázsiában, és a Csendes-óceán szigetein őshonos. Hogy néz ki a noni? Nem teljesen kerek, inkább ovális formájú, sötétzöld, nagyjából 20 centis a levele. Színe élénkzöld, majd ahogy érik, egyre sárgább lesz.

Barnás pöttyökhöz hasonló minták tarkítják a gyümölcsöt. Négyszögletes, örökzöld bokron terem. Érettebb formában nem éppen kellemes a szaga. A noni a polinéz törzseken keresztül jutott el Hawaiira, ahol szintén nagyon népszerű, és régóta használják gyógyításhoz.

Korábban nem sokat foglalkozott vele a nyugati kultúra, miközben a polinéz törzsi gyógyítók már kétezer évvel ezelőtt felfedezték ennek a külsőre is furcsa gyümölcsnek a csodás hatásait. A természeti népek nem véletlenül hittek benne, mostanra a modern orvoslás is elismerte hatékonyságát.

A noni levelét használták lázcsillapításra, gyulladás és hasmenés kezelésére. Külsőleg rovarcsípés és állatharapás ellen, köszvényre, égési sebre alkalmazták. Minden formában megfelelt gyógyászati célra. Amíg éretlen volt, sóval keverték össze, és sebeket gyógyítottak vele.

noni_480

Az eltört végtagokra és a mélyebb sebekre is rákötözték. Érett formában a nonit tapaszként alkalmazták lehorzsolt bőrre és fekélyekre. Gyomorfekély, ízületi gyulladás, szívproblémák, alacsony- és magas vérnyomás esetén szintén hasznosnak bizonyult. Szabályozza a bélműködést.

Érdekes, hogy különböző problémákról van szó, mégis valamennyinél segítséget jelent a noni. A kutatók ezért is lettek rendkívül kíváncsiak a hatóanyagaira. Kiderült, hogy a gyümölcs egy igen fontos biokémiai vegyületet, xeronint tartalmaz, valamint ennek előanyagát, a proxeronint.

A xeronin elengedhetetlen az emberi sejtek megfelelő működéséhez. Molekuláris szinten hat, gyógyírt jelent a sérült sejtekre, vagyis sejtszinten gyógyulunk, ha sok nonit fogyasztunk, a benne levő nagy mennyiségű xeroninnak köszönhetően.

A noni aktív összetevői egymás hatását erősítik, és tesznek bennünket egészségessé. Nagy szerepük van a sejtregenerálódásban. Még egy jótékony hatása van a gyümölcsnek: a benne levő xeronin a boldogsághormonok, azaz endorfinok termelődését is serkenti, ahogyan a kortizolét is, mely gyulladáscsökkentő és méregtelenítő.

Összetevői között megtalálható a szerotonin, a melatonin, szkopoletin, melyek a szívre és a keringési rendszerünkre vannak jó hatással. Ezekkel együtt azonban a xeroninnak stresszoldó hatása is van. A noni fogyasztása szabályozza az alvást,, és nőknél a menstruációs ciklust.

Az ananászt tartják még igen fontos és jelentős proxeronin-tartalmú gyümölcsnek, ám mint kiderült, a noniban több százszor annyi található. A fájdalomcsillapításban is élen járó gyümölcs titka, hogy eléri a morfium hatásának 70 százalékát. Nagyon jó antioxidáns.

anan%25C3%25A1sz

A noni az emberi szervezet nitrogén-oxid termelését is ösztönzi, melynek köszönhetően az ütőerek lazulnak, és szabályozódik a vérnyomás. Csökkenti a koleszterinszintet, az immunrendszer pedig a nitrogén-oxid segítségével száll szembe a különböző baktériumokkal és vírusokkal.

A gyümölcs rengeteg hasznos összetevője között számos ásványi anyag, vitamin, 18 féle aminosav, és több mint húsz phitokemikália van. Valamennyi szerepet játszik az ember immunrendszerének serkentésében. Nem kizárt, hogy a sokoldalú noni a daganatos sejtek ellen is sikerrel veszi fel a harcot, hiszen több jótékony hatása még felfedezésre vár.

A noninak önmagában egyáltalán nincs jó íze, ezért lett kifejlesztve a polinéz noni juice, amely körtével, sárgabarackkal vagy cseresznyével készül, s így ezen gyümölcsök jótékony hatása is hozzáadódik a noniéhoz. A noni juice-t naponta egyszer érdemes fogyasztani, 1 evőkanállal és lehetőleg éhgyomorra, ha nincs az embernek különösebb panasza.

Elvonási tünetek ellen is alkalmazható, tehát ha valaki szeretne leszokni a dohányzásról, vagy kábítószerről, hasznos támogatót talál a noni juice-ban. Az adagolás minden betegség, illetve probléma esetén más lehet, de általában minden étkezés előtt egy evőkanálnyi javasolt belőle, vagyis háromszor három, naponta. További fontos tulajdonsága, hogy nincs mellékhatása.

Forrás: