Mire jó a valeriána?

A valeriánát vagy ismertebb nevén macskagyökeret nemcsak a cicák szerethetik: kiváló segítség alvási nehézségek esetén, de persze nemcsak erre jó!

A valeriána (Valeriana) vagy macskagyökér több, mint 2 ezer éve használatos az emberek körében.

Már az ókori görögök is alkalmazták – szorongáscsökkentésre, alvás elősegítésére, fájdalomcsillapításra, sőt emésztésserkentőként is. A középkorban különösen népszerű volt, szinte minden gyógyító főzetbe belerakták. Az indián telepesek a sebekre por formájában alkalmazták a gyökeret. A 17. században egy neves angol herbalista, Nicholas Culperer köhögésre is ajánlotta.

A gyógynövény a mácsonyavirágúak rendjébe és a loncfélék családjába tartozik. Közel 250 faja létezik: ezek közül Európában 20 él, hazánkban pedig négy. Az orvosi macskagyökér vagy Valeriana Officinalis Európában és Nyugat-Ázsiában érzi magát a legjobban. A nyirkos talajt szereti és leginkább a 2000 m tengerszint feletti magasságot. Lágyszárú, évelő növény, mely akár 1,5 méter magasra is megnő, virágai fehérek vagy rózsaszínek, májusban és júliusban virágzik. Ám nem ernyős virágában van ennek a gyógynövénynek a titka, hanem a gyökerében.

A macskagyökér elnevezés onnan származik, hogy a gyógynövény barna gyöktörzsének jellegzetes illata vonzza a macskákat: izgató hatással van rájuk, szívesen dörgölőznek a növényhez, valóságos kábulatot, sőt, idővel függést idéz elő náluk. A gyökeret a macskák el is fogyasztják, az emberek számára azonban a növény igen kellemetlen szagú.

A valeriána növényt a természetgyógyászatban gyökere miatt használják: valerénsavat tartalmaz. A gyógynövény illóolaja piridin-származék, mely bizonyos rovarok számára feromon.

A macskagyökér kivonatában levő valerénsavak olyan enzimeket képesek befolyásolni és gátolni, melyek szerepet játszanak a gamma-amino-vajsav lebontásában. A gamma-aminovajsav koncentráció növekedése általános szeditációt okoz a központi idegrendszerben, vagyis közepes mértékű és enyhe alvászavar esetén hatékony. A kutatók arra is rájöttek, hogy az állatkísérletekben a macskagyökér kivonatanyagai központi tompító hatással bírtak, izomrelaxálóként működtek.

valeriána

Hogyan hat a valeriána?

A macskagyökérnek van néhány igen jótékony tulajdonsága. Az ember gyorsabban elalszik a hatására. Javítja az alvás minőségét is. Idővel egyre hatékonyabb lesz, tehát rövidtávon célszerű minden este alkalmazni. A leghatásosabb álmot hozó szernek tartják.

A valeriána gyökér nyugtató, feszültségoldó hatású. Használják fejfájás, álmatlanság, izomgörcs, szívidegesség, ingerlékenység, bélirritáció esetén is. Enyhe görcsoldó. Külsőleg alkalmazva sebekre, fekélyekre és ekcémára is gyógyír. Májbetegeknek alkalmazása nem ajánlott!

A valeriána hatóanyagai számos gyógyszer alapját képezik, használják a macskagyökér kivonatait gyógytea, gyógyító fürdő, tinktúra formában is. Komlóval együtt alkalmazva is hatékony.

A valeriána gyógyhatását a szakemberek a gyógyszereknél biztonságosabbnak tartják – a következtetésre összehasonlító kísérletek után jutottak. Ha ugyanis valaki gyógyszert szed, hozzászoktathatja szervezetét, és egyre nagyobb adagokra szorul, majd pedig, ha leteszi a gyógyszert, elvonásai tünetektől szenvedhet. A macskagyökér fogyasztása ugyanakkor nem okoz függést és nem jár elvonási tünetekkel sem, ha elhagyjuk.

Fontos viszont tudni, hogy a valeriána hatása összeadódik más gyógyszerekkel és az alkohollal, ha együtt alkalmazzuk őket. Ne használjuk tehát más altatókkal. Alacsony dózisban kezdjük alkalmazni, majd növelhetjük az adagot pár nap után. Biztonságosnak tekinthető 4-6 hétig tartó alkalmazásnál.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


4 hozzászólás

  1. Rubis Péterné

    A Valeriana-ról olvastam, hogy függést okoz, ezzel szemben Önök leírják, hogy “A macskagyökér fogyasztása ugyanakkor nem okoz függést és nem jár elvonási tünetekkel sem, ha elhagyjuk.” Mi az igazság? 0,25 mg/nap Xanax mellett szedhető 1 tbl. rendszeresen alvásproblémára?

  2. Sziralisa

    Minden nyugtató, altató függést okoz, nem is beszélve az egyéb mellékhatásairól. Én nyitott ablaknál, békében alszom télen-nyáron. Gyógyszert soha nem szedek.

  3. László

    A Frontin és a Valeriána hatása összeadódik (a Frontin jóval erősebb nyugtató hatását tovább fokozza. Egy szem 0.25 mg-os Frontinnal még nem a világ vége, de pl. autót vezetni már nem ajánlott, mert a két szer kombinációja igencsak lassítja a reflexeinket) 8-10, de akár 15 óra is eltelhet mire a hatás elmúlik.

    Kedves Szirilista: békében az elhunytak alszanak, Ön legfeljebb békésen. Télen azért ügyeljen az ablakra.