Lilaburgonya, avagy a padlizsán misztikumai

Mára már szinte mindenki igyekszik elérni, hogy mindinkább kímélő és egészségesebb ételek kerüljenek az asztalra. Az utóbbi években vált zöldséges ételeink mostanra nélkülözhetetlen alkotójává ez a burgonyafélék családjába tartozó növény a törökparadicsom és kékparadicsom néven is ismert: padlizsán.

Miért szeretjük?

Értékes tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag növényről van szó, azonban konyhakész állapotban energiatartalma csekély. (Itt azonban megjegyeznénk, hogy például sütés során annyi zsiradékot szív magába, hogy sokszorosára nő a kalóriatartalma, plusz kirántva a panírréteg energiatartalma szintén jelentős.)

100 gramm padlizsán 1,3 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 4,8 gramm szénhidrátot, 2,58 gramm élelmi rostot tartalmaz. Nagyon jó kálium-, foszfor-, magnézium-, és kálciumforrás, emellett gazdag c-vitaminban, folsavban, niacinban és patoténsavban.

Ázsia kedvence

A keleti kultúrákban, mint a legtöbb zöldségnek és gyógynövénynek, így a padlizsánnak is nagy jelentőséget tulajdonítanak az egészségmegőrzés, illetve a gyógyászat területén. Az indiaiak jó vérképző, vízhajtó bélgyulladást gátló és emésztést segítő hatása miatt alkalmazzák előszeretettel, ezen kívül nyákoldó hatása enyhítést hoz az asztmában és hörghurutban szenvedőknek is.

Kedvező hatása az emésztőszervi, máj- és vesebetegségeknél is megmutatkozik, azonban fogyasztása nem ajánlatos gyomorsavtúltengés valamint gyomorfekély esetén. A japán gyógyászatban koleszterinszint-csökkentő hatása miatt alkalmazzák, ami nagy antocianin tartalmának köszönhető, ezzel szemben növeli a szervezet számára szükséges HDL-koleszterinszintet. Rákellenes hatását a fenolsavaknak tulajdonítják, amelyek megvédik sejtjeinket a szabad gyököktől.

padlizsán

Hogyan kerül az asztalra?

Érett, de nem túlérett állapotban alkalmas a fogyasztásra, amikor a bőre még fényes, és feszes. A matt színű, ráncos termés, amelynek magjai már barnák fogyasztásra alkalmatlan, ugyanis íze ilyenkor már igen kesernyés. Számtalan módon készíthetjük el, reggelire, ebédre, vacsorára egyaránt kiváló étel, különböző formákban.

Nagyon finom és egészséges reggeli a padlizsánkrémmel megkent pirítós. Kiváló padlizsánkrém recepteket találhatunk az interneten, arra ügyeljünk, hogy ha gyermekek is esznek belőle, ne használjunk túl sok borsot és mustárt.

A vegetáriánusok számára (persze nem kizárólag nekik) közkedvelt ebédet is készíthetünk belőle rántva, sütve, töltve, párolva. Fűszerek közül főként bors, bazsalikom, oregánó, fokhagyma, petrezselyem és kakukkfű illik hozzá.

Fogyasszuk hát előszeretettel a szerelem almáját, ahogyan az arabok nevezik, vagy népies nevén a törökparadicsomot, illetve az angolok tojásgyümölcsét. Nevezzük bárhogyan is, biztos, hogy segítségével ízletes, és egészséges táplálék kerül majd az asztalunkra!

Forrás: