Keserű, de ezer dologra jó – az ezerjófű

Több gyógynövény kiválóan alkalmas a gyomorbántalmakra, ezek közül is kiemelkedik azonban az ezerjófű, mely a homeopátia hasznos kelléke.

Az ezerjófű a legenda szerint onnan kapta nevét, hogy az ókori Görögországban a kentaur Kheirónt sebesülésekor ez a gyógynövény gyógyította meg – nem véletlen, hogy ezt követően számon tartott és fontos növény lett.

Azon túl, hogy a gyomorkeserűk készítésének elmaradhatatlan alkotórésze, pálinkával készült kivonatait használják étvágytalanságra, remekül enyhíti, illetve megszünteti a különböző gyomorpanaszokat és fájdalmakat.

Serkenti az emésztést és az epeműködést, hasznos a májbántalmakra. A puffadást csökkenti, ugyanakkor az étvágyat növeli. A vastagbélhurut kezelésére kiváló.

Az ezerjófű védett növény, szekoiridoidokat, flavonoidokat és xanton-származékokat tartalmaz. Levele és friss leve közvetlen fogyasztható, a szárítmányát főzetek, tinktúrák készítésére használják.

Teája jó gyomorgörcs, hasmenés, vérszegénység és különféle sebek gyógyítására. Vértisztító és általános tisztító hatása van, és a homeopátia is előszeretettel alkalmazza mint gyomorfájdalom-csillapítót. Mérgezések és fertőzések esetén bevethető, és a zsírokat is oldja: a szív elzsírosodását, ereinek meszes lerakódását csökkenti.

Enyhébb tünetek, így az orrfolyás, arcüreggyulladás, nedves asztma, hörghurut, nehézlégzés vagy tüdővizenyő tüneteinek megszüntetésére is használják.

Lelkileg is feltölt

Az ezerjófű nemcsak a vért, az elmét is tisztítja – lelki hatása van: könnyeddé teszi az embert, a nehézkességet csökkenti, segít felülemelkedni a nyomasztó állapotokon, érzelmi terheken. Fokozza az idegi működést, segít a gondok feldolgozásában és serkenti az arra való képességet, hogy más szemszögből nézzük a dolgokat. Ezáltal az indulatokat is csillapítja. Fokozza a lelkesedést és az önbizalmat.

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.

A legjobb gyógynövények étvágy csökkentésére, emésztési problémákra


Ha túlzásba visszük az ezerjófű fogyasztását,
éppen ellenkező hatást érünk el. Bizonytalanná, zavarodottá válhatunk. Mivel szerte a testben megmozdítja a lerakódásokat, pangó nedveket, “mérgeket”, átmeneti túlterheltséget okozhat, és ahogy fokozódik a feszültség, hajlamosabbak leszünk a haragra is.Hogyan ne használjuk és kinek ártalmas?

Nem szabad ezenfelül fogyasztani annak, aki gyomor- és bélfekéllyel küzd. Szeles betegségben szenvedőknek sem ajánlott, vagy csak óvatosan fogyasszák: szárító hatását ellensúlyozó növényekkel – például édesgyökér, édeskömény, fehérmályva gyökér – együtt.

Olyan gyulladásos betegségeknél, amely kiszáradással, hevüléssel jár, szintén nem szabad alkalmazni. Azokban az emberekben, akik hajlamosak rá, szélsőséges állapotok alakulhatnak ki, ha hirtelen és nagy dózisban fogyasztják az ezerjófű főzetet vagy huzamosabb ideig használják. Ne alkalmazzák máj és vese zsugorodásban szenvedők sem!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.