Elaltat és euforizál is a kava

Nem, ez nem a kávé más nyelven – a kava vagy mámorbors gyógynövény, amely csökkenti a szorongást és az alvást is elősegíti.

Ha valaki nehezen alszik el, vagy nem tudja kipihenni magát, mert alvása nem tekinthető minőséginek, jól teszi, ha természetes gyógymódok felé fordul. Olyan gyógynövényhez, mely segít aludni, nem lehet hozzászokni és elvonási tüneteink sincsenek, ha elhagyjuk őket.

A kava (Piper methysticum), más néven részegítő bors vagy mámorbors évezredek óta ismert gyógyhatású növény. A methysticum elnevezés görög eredetű, és azt jelenti: bódító ital. A gyógynövény gyökértörzsének nedvéből készült italt a bennszülöttek vallási szertartásokhoz alkalmazták – az elfogyasztása után megváltozott tudatállapotban kapcsolatba léptek a szellemvilággal.

A kava a borsfélék családjába tartozó növény. Cserjeféle, méretes, szív alakú levelei vannak. A gyógynövény fő hatóanyaga a kavalakton. Több, mint 3 ezer éve ismerik az emberek – a Csendes-óceán szigetvilágában különösen: Hawaii-on, Polinéziában és Mikronéziában a kava nemzeti ital. Kawa-kawaként, de waka, lawena, yaqona, sakau néven is ismerik. Társas összejöveteleken nagy szerepe van a kavának, úgy kínálják, mint másutt a bort.

kava

Európában ez a gyógynövény csak 1768 óta ismert. A Piper Methysticum név Johann Georg Forstertől származik – a szakember részt vett James Cook kapitány első csendes-óceáni expedícióján, ő tanulmányozta a kava növényt részletesen. A nyugati gyógyászat azonban nem törődött gyógyhatásaival, egészen a 19. század végéig.

S míg a Csendes-óceán szigetvilágában már hosszú ideje használták a kavát húgyúti megbetegedések, bőrbetegségek, a gonorrhea nevű nemi betegség, az asztma, a köhögés kúrálására, Nyugaton a kava száz évvel ezelőtt vált igazán ismertté. Először csak a húgyúti és nemi betegségek ellenszereként alkalmazták, később egyre ismertebb lett a központi idegrendszerre gyakorolt hatásait illetően. Farmakológiai vizsgálatával csak az 1960-as években kezdtek foglalkozni.

A modern gyógyászatban ma leginkább nyugtatóként, szorongáscsökkentőként, stresszoldóként, antidepresszánsként, anxiolyticus szerként használják – kivonatából porokat, pirulákat, kapszulákat készítenek.

A kava gyógynövény valóban hatékony szorongás ellen. Egy, hat tanulmányt felölelő jelentés rámutatott, hogy a kavát alkalmazó páciensek körében csökkentek a szorongásos tünetek, szemben azokkal, akik csak placebót kaptak. Egy másik kis tanulmány azt mutatta, hogy a kava és a valeriána javította az alvást a stresszből fakadó álmatlansággal küzdőknél.

A gyógynövény hatása fokozottan érvényesül: először összehúzó és zsibbasztó érzés alakul ki a száj nyálkahártyáján, a nyelv zsibbad. Ezután azonban megnyugvást hoz, sőt, sok esetben eufória alakul ki. Ennek oka valószínűleg a mesolimbicus dopaminerg neuronok aktiválása. Hatása tehát nemcsak a szorongást csökkenti, ellazítja az izmokat és könnyíti az elalvást is. Azoknak különösen ajánlott, akik a menopauza során tapasztalnak fokozott szorongást és feszültséget.

A kava fogyasztásának mellékhatásai ritkák, bár ha valaki rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztja, okozhat gyomorpuffadást, szemirritációt, kimerültséget, sőt, a motorikus reflexek gyengülését is. Kialakulhat kava-dermopathia, melynek során a bőr sárgás lesz és hámlani kezd. A legnagyobb veszélynek azonban a mámorbors enyhe euforizáló hatása és az ezzel való visszaélések számítanak.

gyogynovenyek15

A kava rövidtávú alkalmazása ajánlott enyhe és közepes szorongással küzdőknél, akkor viszont nem, ha alkoholt fogyaszt valaki, máj-gyógyszereket szed vagy koleszterin-csökkentő készítményeket. Sőt, az FDA (Food and Drug Administration – Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) már kiadott korábban egy figyelmeztetést arról, hogy a kava kiegészítők szedése összefüggésbe hozható a komoly májkárosodással.

1998-ban jelentek meg az első közlemények arról, hogy a kava-készítményeknek hepatotoxikus, azaz májkárosító mellékhatásai lehetnek. Végül ez vezetett a mámorbors betiltásához Franciaországban, Svájcban és Németországban. Megfelelő körültekintéssel azonban – az elmúlt néhány év vizsgálatai szerint – biztonságosan alkalmazhatók lehetnek a kavatartalmú készítmények, ha az ember májfunkciói normálisak. Szükség esetén glutation bevitelére lehet szükség, amellyel elkerülhető a májkárosodások kialakulása.

Magyarországon hatóságilag engedélyezett kavatartalmú készítmény nincs forgalomban -nem kapható, de külföldön beszerezhető kapszula vagy tabletta formájában. Sajnos, nem bevizsgált készítmények is megjelenthetnek a boltokban, ezért a kava-készítmény megvétele előtt alaposan ellenőrizni kell a címkét! Rajta kell lennie, hogy standardizált. Ez azt jelenti, hogy a kapszula nagyjából 75 miligramm kavalaktont/kavapiront tartalmaz és minden adag koncentrációja állandó. Naponta 60-120 mg kavapiront lehet biztonságosan fogyasztani, 3 hónapon át. Nem szabad szednie annak, aki súlyosan depressziós várandós, valamint szoptat.

Forrás: