Egy igazi hungaricum – A kamilla, mint házi praktika!

A kamillát mindenki ismeri, és nagyanyáink házi praktikái is gyakran a kamillával kezdődnek. A növényt már az ókori egyiptomiak is használták, sőt isteneiknek is áldoztak vele!

Európa talán legismertebb és legkedveltebb gyógynövénye az orvosi kamilla, amit számos házi praktika során alkalmazhatunk. Már az ókori egyiptomiak és görögök is felhasználták gyógyításra, a növény tiszteletét jelzi az is, hogy isteneiknek áldoztak vele. Többek között, fájdalom- és lázcsillapításra használták, de fejfájás, valamint a vese, a máj és a húgyhólyag betegségeit is kezelték vele.

A hazai kamilla minősége világszerte elismert!

Nem is csoda, hiszen az Alföld szikes területein, a mai napig gyűjtik a kiemelkedő hatóanyag tartalmú magyar kamillát. Hazánk népi gyógyászatának is fontos gyógynövénye: emésztőszervi panaszokra és külsőleg lenmaglisztes pakolásként tályogok, kelések és gyulladások kezelésére is használták. Köznapi, népi elnevezései közül is sok utal felhasználására: orvosi székfű, szüzekanyja, anyafű, pipiske, bubulyka.

Hogyan gyűjtsük? Hol gyűjtsük?

A kamillával a legkülönbözőbb helyeken találkozhatunk, így vetésekben, utak mentén, vagy akár gyomos területeken. A növény mérete változó: pár cm nagyságútól akár a 60 cm magasságúra is megnőhet. Bár jól ismert gyógynövény, mégis sokan összekeverik értéktelen, de külsőleg nagyon hasonlító gyomfajokkal, pedig ezek általában teljesen szagtalanok, vagy kellemetlen illatúak.

Április végétől nyár elejéig gyűjthetjük a virágát, rövid kocsánnyal leszakítva. A gyűjtés során speciális eszközt, kamillafésűt szoktak használni. Szárítása és tárolása nagy odafigyelést igényel: hajlamos befülledésre, ezért nem szabad vastag rétegben szárítani, hanem egyenletesen kiterítve, virág-virág mellett, így pár nap alatt megszárad. A száraz kamillavirág igen sérülékeny, ezért leginkább papírdobozban érdemes tárolni, nedvességtől védett helyen!

kamilla

Mire jó a kamilla? – Házi praktikák

A mai orvostudomány és orvosi gyakorlat, szinte valamennyi gyógyító tulajdonságát igazolta a növénynek, amit régen tulajdonítottak neki. Virágzatának fő hatóanyaga az azulénes illóolaj. Igen sokrétűen alkalmazható gyógynövény: nemcsak belsőleg – tea formájában – , de külsőleg is használják forrázatát vagy illóolaját, számos panasz kezelésére.

Főként gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fertőtlenítő, nyugtató és immunstimuláló hatása ismert. Teáját forrázással készítjük: egy csésze teához, egy púpozott teáskanálnyi virágzat szükséges, kb. 10 perc állás után már fogyasztható is.

Belsőleg főként meghűléskor fogyasztják, ilyenkor izzasztó hatása is érvényesül. Forrázata felső légúti-, szájüreg- és torokgyulladás esetén öblögetőszerként használatos, hörghurut és más légzőszervi panaszok esetén pedig inhalálni szoktak vele.

Különböző krónikus emésztőszervi megbetegedések is kezelhetőek kamilla teájával, így gyomorfekély, gyomor és bélhurut, de egyéb akut gyomorbántalmak, akár puffadás megszüntetésére is kiváló, emellett szélhajtó és emésztést serkentő hatású.

A kamilla tökéletes házi praktika a nyugtalanság ellen is, segít ellazítani a testet és megkönnyíteni az elalvást, ezért fogyasztása stresszes életmód esetén jó alternatívát jelent a szintetikus készítményekkel szemben. Érdemes egy-egy csészével elfogyasztani belőle akkor is, ha nem vagyunk betegek: egyrészt, mert immunstimuláns hatású, így a betegségmegelőzésben is fontos, másrészt íze is kellemes, így fogyasztása élvezeti teaként sem utolsó.

Külsőleg borogatás formájában a gyulladt szemeket, kötőhártyagyulladást kezelik a kamillával. Illóolaja kenőcsök alkotórészeként nehezen gyógyuló, fekélyes sebek, aranyér és ekcéma kezelésére is alkalmas. Szépségápolás területén is gyakran alkalmazzák a kamillát, számos kozmetikai terméknek komponense az illóolaja.

Krém, kenőcs formájában csökkenti a bőr szárazságát, viszketését. Zsíros, pattanásos bőrűeknek érdemes hetente egyszer főzetével lemosni arcukat, mivel tisztító, gyulladáscsökkentő hatású. Hajápoló szerek, samponok is gyakran tartalmazzák a hatóanyagát.

Ha ezzel mosunk hajat, az nemcsak fényesíti és világosítja hajunkat, de a fejbőrt is nyugtatja, ápolja közben. Enyhe hatású gyógynövény, ha az ajánlott adagot nem lépjük túl, biztonsággal alkalmazható. Érzékeny egyéneknél, esetenként bőrekcémát jegyeztek fel.

Háttérinformáció

Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat tudományos igényességgel állították össze a tanszék munkatársai. Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.