Bodza mint természetes gyógyszer

A bodza az egyik legelterjedtebb gyógyhatású növényünk, aminek virágát, levelét és bogyóját egyaránt fel lehet használni teák, szörpök és lekvárok alapanyagaként.

A régi német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megvédte a családot a veszélytől, tűztől és minden bajtól. Eszmei értéke helyett ma már inkább virágjában és bogyójában található értékes anyagok miatt van fontos szerepe mint a gyógyászatban, mint a hétköznapi életben, főként a táplálkozásban.

A növény egyik gyógyhatású része a virágzata, amely flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), szaponinokat, fahéjsav-származékokat, némi illóolajat és nyálkaanyagokat tartalmaz. Termésében (bodzabogyó) C-vitamin, A-vitamin, szerves gyümölcssavak, cukrok, antocián-festékek valamint flavonoidok is találhatók.

A bodza virágját sokféleképpen tudjuk hasznosítani. Legismertebb formája a bodzatea, amely hurut-, illetve meghűléses megbetegedések esetén kiváló izzasztókén és immunerősítőként hat. Ezen kívül nyugtató, és vizelethajtó teakeverékeknek is fontos alkotója lehet.

A bodzavirágtea vértisztításban és köhögéscsillapításban is jó szolgálatot tehet, ha megfelelő erősségűre készítjük. A nyári hőségben roppant közkedvelt a bodzalimonádé is (sima limonádéba néhány jól megmosott virágot), ami nem csak különlegessé teszi kedvenc nyári frissítőnket, de egészségesebbé is.

bodza

Nem csak a bodza virágából, de leveléből is készíthetünk teát, amely cseranyagot, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat, A-provitamint tartalmaz. Ezek az összetevők igen hatásosak reumás bántalmak ellen, emellett izzasztónak, lázcsillapítónak és vizelethajtónak is használják, valamint koszorúér-betegségben szenvedőknél előforduló légszomj csillapítására is alkalmas.

A friss bodzabogyó legnépszerűbb felhasználási módja a bodzaszörp és a lekvár, ami remek fegyver a székrekedés ellen. Ezen kívül álmatlanság, migrén és fájdalmas ideggyulladások elleni harcban is nagy segítségünkre lehet a termésből készült főzet.
Azonban vigyáznunk kell, hashajtó hatása miatt nyersen nem érdemes sokat fogyasztanunk a termésből. Más gyümölcsökkel, például szilvával vagy körtével kellemes gyógyhatású kompótot készíthetünk belőle, egyes vidékeken pedig bor-, és pálinkafőzésre is használják.

Ez az apró fehér virágú növény, amely szinte bárhol megtalálható pláne vidéken lépten-nyomon belebotlunk egy-egy bodzabokorba szinte minden része megállja a helyét akár gyógynövényként, akár különleges csemegék alapanyagaként, de természetes színezőanyagként is, ízesítőként is igen elismert. Alkalmazzuk hát bátran, hogy étrendünket színesebbé varázsoljuk és betegségeink alternatív gyógymódjaként egyaránt!

Forrás: