Bazsalikom, az alakom őre

A bazsalikom igazi ezerarcú növény, hiszen tartják díszként, valamint fűszer- és gyógynövényként is. A bazsalikom nem csak a nyári rétek elmaradhatatlan része, hanem zöldellhet a lakásban, sőt megtalálható kozmetikum- és gyógyszergyártó cégeknél, de még néhány görög ortodox templom oltárára is eljutott.

Figyelem!

A bazsalikom illóolaját, illetve a belőle készült gyógyszereket ne használják se külsőleg, se belsőleg a szoptatós vagy terhes kismamák, de még csöppségeik se, hacsak az orvos másként nem rendelkezik.

Nem jelenthet azonban veszélyt még ilyenkor sem az a mennyiség, amelyet a konyhában, fűszerként fogyaszthatunk belőle.

bazsalikom

A fertőtlenítő antidepresszáns

Külsőleg remekül felhasználható arra, hogy a lehorzsolt, nem túl mély sebeket kimossuk, és ezáltal fertőtlenítsük is. Később így kevesebb valószínűséggel kell majd a seb begyulladásával számolnunk. Segít a beteg, viszkető bőrön, ha lemossuk vele, és enyhíti a különböző csípések, kiütések esetén jelentkező kellemetlen fájdalmakon is. Belsőleg enyhíti a feszültséget, oldja a stresszt. Illóolajának párlatát szokták fürdővízbe is csöpögtetni, hogy segítsen ellazulni. Egyébként tökéletesen alkalmas alkohol hozzáadása nélkül is egy kis hangulatjavításra.

Kényeztető növénytakaró

A bazsalikom leveleiből sok más dolog hozzáadásával masszázsolajat készítenek, amely segít a relaxációban, és háttérbe szorítja a mindennapi problémák nyűgét.

Ha nyitottak vagyunk az újdonságokra, pontosabban a régivágású kezelési módszerek kipróbálására, akkor otthonra is beszerezhetünk egy kis flaskával. Régen gyakorta dörgölték be vele ugyanis a mellkast, hogy megkönnyítse a levegő útját, és megelőzze a hideg okozta betegségeket. Emellett pedig, élménynek sem utolsó.

A téli bajok orvosa

Tökéletesen alkalmas a hideg évszak során jelentkező betegségek, például a megfázások, köhögések, gyulladt torok kezelésére. Nem váltja fel azonban az orvosságokat, így komolyabb probléma, például láz jelentkezése esetén azért ildomosabb egy doktor felkeresése. A bazsalikom gőzöltetése enyhíti az orrdugulást, segít a betegnek friss levegőhöz jutni. Szirupja a köhögést csillapítja, gyakran az ilyen típusú gyógyszerek alapanyagaként is szolgál.

Szürcsölésre

A bazsalikomból gyakorta készítenek teát is, például étkezés előtti fogyasztása étvágygerjesztőként hat. Fogyaszthatjuk azonban a főétel után is, kávé helyett, hiszen ilyenkor fokozza a gyomorműködést, ezáltal elősegíti az emésztést, és csökkenti a felfúvódást.

A különleges, apró élményekre vágyók nyugodtan rágcsálhatják a levelet, ugyanazt a hatást fogják elérni, mintha a levét iszogatták volna.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.