A mogyoró csodája!

Ne csak a ropogtatnivaló és a mogyorókrém jusson róla eszünkbe! Ez a hasznos csonthéjas számos egészségügyi panaszra kiváló!

Ha nassolós típusok vagyunk, de az alakunk is fontos számunkra, nem kell feltétlenül megválunk minden rágcsálnivalótól. A mogyoró olyan növény, amely fogyasztószerként is hatásos! Dél-Amerikából származik, számos országban termesztik – az olaszok és a törökök élen járnak ebben – hazánkban is ültetik, a múlt század 30-as éveiben honosodott meg, de saját mogyorófajtánk nincsen.

Természetesen nem kell bemutatni, hiszen termését nap, mint nap fogyaszthatjuk, akár nyersen, akár sütemény alkotórészeként. Nem is gondolnánk azonban, hogy mennyi értékes tápanyagot tartalmaz!

Panaszok ízletes enyhítője

Nem véletlen, hogy fehérjehiányban szenvedőknek is ajánlják, hiszen közel hatvan százalék zsír, tizennégy százalék fehérje, valamint 5 mg/100 g C-vitamin van benne. Fehérje tartalma sűrített állapotban van, ezért ajánlott jól megrágni és mellé sok vizet inni, főként betegeknek!

A mogyoró olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából, 560 kalóriát tartalmaz. Magja finom étolajat rejt, előnye, hogy nem szárad meg és nehezen is avasodik. Az olaja mellett persze közkedvelt a pörkölt mag fogyasztásának formája is.

Ha gyakran ropogtatjuk, csökkenti szívbetegségek kockázatát, mivel ez a növényi zsiradék alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, s ezek sem az érfalakat ne károsítják, sem a koleszterinszintet nem növelik. Hatással van továbbá a vérnyomásra is.

Sok növényi rostot tartalmaz, B1-, B2-, H- és E-vitamint, és nagyon sok rezet, káliumot, mangánt, cinket és magnéziumot. Bátran fogyaszthatják a cukorbetegek, ásvány-és kálium tartalma miatt, hiszen remek vértisztító! Főként emiatt ajánlott a diabéteszeseknek.

mogyoró

Fogyjon vele!

Székrekedéssel küzdők is nyugodtan éljenek vele, rost- és olajtartalma ugyanis biztosítja a megfelelő napi bélmozgást. Nassolóknak jó hír, hogy a mogyoró emellett kiváló fogyasztószer is! Jó minőségben, és nagy mennyiségben található benne protein. A mogyoró laktató, de ebben az esetben is igaz, hogy ajánlott jól megrágni és vízzel, gyümölccsel együtt fogyasztani!

Teája is gyógyító!

Gyógynövényként elsősorban a mogyoró leveleit és vesszőinek kérgét használják. Teája kiváló izzasztó, vizelethajtó, összehúzó hatása miatt alkalmas a bélhurut kezelésére. Enyhíti a bőrkiütéseket, aranyér ellen is hasznos, ülőfürdő formájában.

A legjobban így szeretjük!

Nem csak közkedvelt rágcsálnivaló a mogyoró – csokoládéval bevonva, vagy fahéjas vajban megpirítva különösen finom -, de sokan kedvelik a vele készült tortákat, édességeket, a mogyorós csemegéket is. Por formájában sütemény krém készül belőle, használhatjuk felaprítva ízesítésnek, de akár dísznek is.

Ínyencek előnyben!

Manapság a mogyorót használják saláták, ecetes, és édes-pikáns fogások mellé, almás és fejes salátás kombinációkhoz is. Zöldségragu is létezik, amely mogyoróval, fahéjjal és cukkinival készül. Rétesekben a mogyoró finom ízfokozó, de lehet belőle tészta, a párolt rizshez keverve pedig igazán ínyenc köret.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.