A gyógyító jázmin

Semmi sem hasonlítható a jázmin telt, édes és misztikus illatához: nem számít, hogy a lakásban, egy dézsában növekszik, vagy a kertben egy lugasra felfuttatva.

A fenséges Himalájából származó Oleacea család mintegy 200 különböző fajból áll. Az illatos virágokat használják a buddhista szerzetesek a templomok díszítésére, isszák, mint aromás teát, és készítenek belőle szent vizeket.

Honos Indiában, Kínában, a Közel-keleten: innen terjedt el Franciaországba, Olaszországba a mediterrán vidékre, és végül Nyugat-Európán keresztül Angliába is. Ma a jázmin sok faja tenyésztett virág az egész világon. A jázmin név a perzsa yasmine szóból származik, ami azt jelenti illatos virág.

A keleti világban kedvelt leánynév a Jazmine, jelentése; isten ajándéka. A jázmin 10-15 méter magasra is megnő, ovális fényes zöld levelei vannak, szára négyoldalú, virágai általában fehérek, viaszosak, csillag alakúak.

jazmin

A virágzás tavasszal, vagy nyáron zajlik, a virág az illatát éjszaka bocsátja ki, és a bimbók illatosabbak mint a virág. Illóolaj termelésre csak két faj használható; a Jasminum officinale és a Jasminum grandiflorum. Különböző földrajzi helyeken egymásól eltérő fajok élnek.

  • Common jasmine, vagy Poet’s jasmine (Jasminum officinale) Iránban őshonos, illatos fehér virága az illóolaj alapanyaga.
  • Téli jázmin (Jazminum nudiflorum) kínai faj, magányos sárga virágai vannak.
  • Arab jázmin (Jazmin sambac) a jázmintea készítéséhez használják. Indonézia és a Fülöp-szigetek nemzeti virága.
  • Dél-Afrikai jázmin (Jazminum angulare) egy örökzöld kúszónövény, amely csak a partvidéki területeken él, és fehér virágai hármas csoportokban állnak.
  • Spanyol jázmin (Jasminum grandiflorum) félig örökzöld, vagy lombhullató kúszónövény illatos fehér virágokkal, amelyek 2-3cm átmérőjűek.

A jázmin nem csak dísznövényként ismert, belőle készül a jázmintea és az aromaterápiában használatos sokoldalú illóolaj. A jázminteát Kínában már közel 700 éve készítik, és az egyik legnépszerűbb ízesített tea. Leggyakrabban zöld teából készül, a kiváló minőségü tealeveleket keverik az illatos szirmokkal.

Így ötvöződik az antioxidáns hatású zöld tea számos pozitív egészségügyi hatása a jázmin édeskés aromás illatával, és nem kevesebb gyógyhatásával.

A jázmintea hatásai:

• Emeli az energiaszintet. és a növeli a koncentrációképességet.

• Erősíti az immunrendszert, segít a megfázás, és influenza elleni védekezésben.

• Csökkenti a stresszt.

Csökkenti sok krónikus betegség kialakulásának veszélyét, mint például a cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, rák.

• Csökkenti a koleszterin szintet, zsírt éget, segít a fogyásban.

• Csökkenti az izom, és izületi fájdalmakat.

Az illóolaj készízésére leginkább a Jasminum officinalet használják. Hatóanyagai a benzoesav, benzaldehyd, benzyl-acetat, benzil alkohol, indol, cisz-jasmone, ceosol, eugenol, farnesol geraniol, linalool, nerol, nerolidol, terpineol, stb. Vessünk egy pillantást rá, hogy mit tartogat számunkra ez a tengernyi hatóanyag!

  • Antidepresszans: kellemes illata oldja a szorongást, megnyugtatja az elmét, boldog romantikus gondolatokkal tölti meg, és az elégedettség érzésével erősíti a bizalom érzését.
  • Antiszeptikus: összetevői a benzaldehid, a benzil-benzoát, a benzoesav, hatásos fertőtlenítő, baktérium-és gombaölő, valamint vírusellenes tulajdonságokkal bír. Külsőleg sebeken alkalmazva megakadályozza a fertőzést. Aki aggódik, hogy kelések, pattanások, sebek után hegek vagy foltok maradnak a bőrén, használjon jázmin olajat, amely terhességi striák kezelésére is alkalmas!
  • Hatásos görcsoldó: aszthmatikus görcsös köhögés esetén, különböző eredetű bélgörcsök, és görcsös fájdalmak esetén.
  • Afrodiziákum:az indiai hagyományokban az esküvői szertatás részeként ezzel díszítik fel a menyasszonyt, a hálószobát, és permetezik be a hálószoba légterét. Segít kezelni a különböző eredetű szexuális problémákat.
  • Köptető: segíti a váladék kiürülését megfázás esetén, és nyugodt alvást biztosít éjszakára. Csökkenti a rekedtség, gégegyulladás tüneteit.

jazmin2

  • Emmenagogue hatású; ez azt jelenti, hogy segíti a menstruáció lefolyását olyan nőknél, akik fájdalmas, szabálytalan ciklussal rendelkeznek. Megakadályozza a korai menopauza kialakulását, és kezeli a menstruációt kísérő egyéb kellemetlen tüneteket, mint a fáradtság, ingerlékenység, rossz közérzet, hányinger.
  • Vajúdás alatt az a képessége, hogy növeli az energiaszintet és a boldogság érzését, erősíti a méhösszehúzódásokat miközben csökkenti a fájdalmat. Megkönnyíti és megrövidíti a szülést. Elősegíti a tejképződés megindulását és a szülés utáni depressziót is segít megelőzni.
  • Masszázsolajokban használva gyorsan csökkenti az izommerevséget, izomfájdalmat sérülések húzódások esetén.
  • Nyugtató: gyorsan megnyugszik a test és a lélek, a pozitív konstruktív érzelmeket hozza elő a bosszúsággal, szorongással, haraggal szemben.
  • Javítja a bőr rugalmasságát, nyugtatja a száraz irritált bőrt miközben a zsíros bőr ápolására is alkalmas.

A jázminolajat az éjszaka szedett virágokból állítják elő, a vízgőz desztillációnál is kíméletesebb eljárással. 1 kg jázminolaj előállításához 1000 kg virágra van szükség, ami több millió virág betakarítását jelenti. A parfüm- és kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga és létezik már belőle szintetikus változat is.

Aromaterápiás felhasználása aromalámpákban, párásítókban, masszázsolajokban, fürdőhöz keverve ajánlott. A jázminolaj nem érzékenyítő, nem irritáló, de mégis előfordulhat, hogy valaki érzékeny rá. A kismedencei szervek vérbőségét fokozza, ezért terhes nőknek nem ajánlott a használata! Az eredeti illóolaj nagyon drága, de pár csepp is elég belőle. Érvényes rá a mondás: a kevesebb néha több!

Forrás: edenkert.hu