Fessük természetesre

Festékek vegyszerrel vagy anélkül? Néha nem is gondolnánk, hogy biztonságosnak hitt fészkünk ugyanolyan ártalmas felületeket rejthet.

Bizonyos festékgyártók elsősorban a kismamákat intik óvatosságra, tekintettel arra, hogy a csöppség érkezése előtt beütemezett lakásfelújítás elővigyázatosságot igényel. A kopott, újramázolásra váró régi falfesték eltávolítása maga sem egy veszélytelen folyamat, számos káros anyagot tartalmazhat. Többek között nehézfémeket, amikről pontosan tudjuk, hogy képtelenek kiürülni szervezetünkből. Tanácsos ilyen esetben maszkot használni munka közben.

festékek

Kiválasztott festékünk dobozán megtalálhatjuk azokat a rövidítéseket, melyekre különösen figyelnünk kell.

VOC (Volatile Organic Compounds) vagyis, illékony szerves vegyületek, melyek napsugárzás hatására reakcióba lépve, káros anyagokat bocsátanak ki. Főleg szén-hidrogén származékokat, aminek egy része rákkeltő.

Nem érezhetjük magunkat nagyobb biztonságban akkor sem, ha az SVOC (Semi Volatile Organic Compounds) rövidítést látjuk a dobozon. Ez a félig illó szerves vegyületekre hívja fel figyelmünket. A párolgás hosszú ideig tart és a folyamat eredményeként felszabadult végtermékek lerakódnak a porban és a bútorokon. Otthonunk levegőjének rossz minősége így fejfájáshoz, szédüléshez, légzőszervünk irritációjához vezethet.

Számos festékgyártó ezt a csorbát igyekszik kijavítani a bio falfestékek népszerűsítésével. A legnagyobb különbséget az összetételben láthatjuk, csak természetes alapanyagokat és pigmenteket használnak fel. A főként mészbázisú összetétel teljesen oldószer és vegyszermentes, leginkább a természetből nyert olajokból kerül előállításra.

Nem kell kompromisszumot kötnünk, kültérre és beltérre egyaránt válogathatunk a paletta színei között, melyek egymással jól keverhetőek. Víztaszító és légáteresztő képessége mellett előnyére írható, hogy fedőhatása is igen erős.

Vásárlás esetén a címkén található információk eligazítanak minket. A LOW VOC felirat arról árulkodik, hogy a festék csak nagyon alacsony mértékben szennyezi a környezetet. Az EU ÖKO, valamint a NATUREPLUS minőségjelző címkék pedig teljesen környezetbarát termékekre kerülnek rá.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.