Búzavirág a szemre és a hajra

A mező és a rét gyöngyhajú lánya, ami gyom és gyógynövény is egyben. Külső szépítőként kiváló csodaszerek alkotóeleme.

A búzavirág ősidőktől velünk van. Már Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjában is olívaleveleket és búzavirágot tekertek egy papíruszhéjba halotti koszorú gyanánt. A kékszínű tüneményt imolának, kékkonkolynak, vagy zsukollatnak is mondják, de nemcsak nevei csengenek szépen, külseje is igen mutatós. Habár gyomnövény, égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz. Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítjuk.

Gyógynövény

Vetése április hóban történik, de nem frissen trágyázott földbe, gyűjtése pedig nem sokkal a virág nyílása után, mert különben szép színét szárításnál elveszti. Ez gyógynövényként történő alkalmazásánál nagyon fontos, hiszen a hatóanyag a virág festékében található.Ha napfényen szárítjuk, szintén elveszti színét.

búzavirág

Minél szebb színt sikerül megőriznünk, annál értékesebb szirmokhoz jutunk. A keserűanyag, cseranyag, ásványi sók, és antocián festék keverékét kivonat, tea vagy az összezúzott szirmok formájában régen szemkötőhártya-gyulladásra használták borogatásként, de szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő szert is nyertek belőle, és torokgyulladás elleni öblögetésre is ajánlották.

Tea szemgyulladásra, toroköblítésre:

5-10g szirmot fél liter vízzel leforrázunk, állni hagyjuk 10-15 percig, majd szűrjük. Naponta többször borogatunk, öblítünk vele. Érdekes, hogy Franciaországban a koraújkortól a búzavirág a legelterjedtebb szer a fáradt szemek felfrissítésére, de azt mondják, csak a kék szemekre. Furcsa mód a barna szemekre mást ajánlanak, mégpedig a nagy útifüvet. A szárított virágok enyhe hashajtóként hatnak, és tonizáló tulajdonságuk is van: erősítik a szervezetet a fertőzések ellen, jótékonyan hatnak a májra.

Csak a kékre emlékezem…

A teát önmagában nem fogyasztjuk, többnyire más gyógykeverékek alkotórészét képezi. Ezen keverékek általában görcsoldó, étvágyjavító teák. Szép színe miatt egyéb teák része is lehet színfokozóként. Leghíresebb példa erre a Twinings Lady Grey teája, mely a búzavirágnak köszönheti gyönyörű színét. Ugyanezen, ?dekorációs? okoknál fogva gyakran keverik a friss szirmokat salátákba, színeznek vele cukrot egyedi desszertekhez és emiatt alkotja a virágfüstölőpor legfőbb részét is a búzavirág.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Timsós vízbe áztatva a szirmokat gyönyörű kékfestéket nyerhetünk, mellyel az asszonyok régen ágyneműt festettek. Hatása azonban sajnos nem tartós. Gyakran találkozhatunk vele természetes alapú hajfestékekben, vagy hajszínmegőrző samponokban, balzsamokban.

Mivel a népi gyógyászat a búzavirágot a korpásodás elleni harc egyik eszközeként is számon tartotta, ezek a színező samponok még gyógyerővel is bírnak. Kozmetikai-gyógyászati felhasználása itt nem ér véget: bár parfümök nem készülnek belőle, a szemránckrémek gyakori alapanyaga. Nyugtató, tonizáló, simító hatását használják fel a szemkörnyék ápolás legnívósabb termékeiben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.