Az egészséget veszélyeztető élelmiszerek

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, amitől a visszaélések hatékonyabb kiszűrésért reméli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint január elsejétől a kockázatos élelmiszerek esetében a 200 kilogrammnál nehezebb, illetve adó nélkül 250 ezer forintot meghaladó értékű élelmiszerszállítmányokra is ekáer-számot kell kérni, függetlenül attól, milyen járművel szállítják.
Kockázatos élelmiszernek minősülnek többek között a friss, hűtött vagy fagyasztott húsfélék, a húskészítmények és a halak, a tej, a tejtermékek, a tojás, a méz, a zöldségfélék, a gyümölcsök, a kávé, a bors, a paprika, a rizs, a hajdina, a liszt, a cukor, az olaj és a margarin.

étel 4

Az élelmiszerek tekintetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) be kell jelenteni az első magyarországi tárolási helyet és az azt üzemeltető élelmiszer-vállalkozót. A kockázatos élelmiszerek és termékek után február 1-jétől úgynevezett kockázati biztosítékot is fizetni kell. Az ekáer-rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot – tartalmazza a tájékoztatás.

A közlemény emlékeztet arra: a NAV ellenőrzései alkalmával többször akadályozta meg, hogy emberi egészséget veszélyeztető élelmiszer kerüljön az üzletek polcaira. Például hűtés nélkül szállított nyers hús, magyar árunak feltüntetett lengyel paradicsom, hűtés nélküli kamionban hordóban szállított feltört tojás akadt fenn a NAV és a Nébih közös ellenőrzései alkalmával.
Ezen túl az élelmiszeripari termékekkel – egyebek között a liszt, a cukor, az étolaj, a kávé, a hús – kapcsolatban elkövetett áfa-csalások miatt 2011 óta a NAV pénzügyi nyomozói mintegy 400 nyomozást indítottak. Ezekben az ügyekben 86 milliárd forint áfát csaltak el az elkövetők.

Forrás: MTI

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.