Az a csodás levendula

Levendula. Végtelen lila mezők, igazi mediterrán életérzés. Ez az első kép, amely beugrik, amikor ezt a szót halljuk. És persze a háborítatlan forró nyár és napsütés, hiszen a levendula azon kevés növények egyike, amelyek kitűnően bírják a forróságot. Éppen ezért elsősorban délszaki vidékeken fordul elő, Afrikától Dél-Kelet-Ázsiáig, de kétségtelenül legismertebb előfordulási helye a Földközi-tenger térsége, az úgynevezett Mediterraneum. Hazánkba 1700-ban került el, és egyes helyeken itt is igencsak jól érzi magát.

Természetesen elsősorban Tihanyra gondolunk, ha a levendula jut eszünkbe, hiszen immár tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a tihanyi levendulafesztivál, amely idén szedd magad mozgalommal is kiegészülve várja a látogatókat. A Pannonhalmi Apátság levendulakertészete szintén rendkívül népszerű, mindkét helyről örömmel visznek magukkal a látogatók néhány tővel az illatos cserjéből, hogy aztán saját kiskertjükben, vagy erkélyükön is meghonosítsák azt. Azt talán már kevesebben tudják, hogy Fejér megye egyes részein is remekül megterem a levendula, így Bodajk és Iszkaszentgyörgy környéke is lilába borul levendulavirágzás idején.

A lila csodát korábban a legtöbben talán szárított formában ismerték, és egészen prózai módon szekrényillatosításra, molyirtásra használták. A provence-i életérzés divatba jöttével aztán a levendula egyre kultikusabb jelleget ölt. Franciaországban nem tartozik a hagyományos francia konyha fűszerei közé, mégis elterjedt, hogy desszerteknél használják, kandírozzák, dekorációs elemként kezelik. A virágok bőséges nektárt adnak, ebből készül az illatos levendulaméz. Sok helyen már hazánkban is kipróbálható a levendulás limonádé, amelyet sokan fenntartással, mások viszont elragadtatással kóstolnak meg. Az elmúlt években ez az ital a trendi helyek egyik nyári kedvencévé vált.

levendula

De ami vitán felül áll, az az illóolaj, amelyet a levendulából nyerhetünk, s amelyet a kozmetikai ipar a kényeztetésünkre kitűnően fel tud használni. Azt talán kevesen tudják, hogy az I. világháborúban kórházakban is használták a levendula illóolaját, amely nyugtató hatással van az emberi szervezetre, így aromaterápiában más növényekkel együtt is előszeretettel alkalmazzák. A levendulavirágokkal töltött párnácska segíti az alvást és az ellazulást.  Az emberi szervezet természetes összetevők segítségével maga is képes regenerálni saját magát.

Ki ne szeretne például egy fárasztó, gondokkal teli nap után egy tökéletes ellazulást? A levendulás tusfürdő illata már önmagában is elvarázsol, olyan megnyugtató impulzusokat áraszt, hogy átadhatjuk magunkat a tusolás örömeinek. Aki szappannal szeret inkább mosakodni, annak is van persze megoldás, a bőrápoló növényi kivonatokkal gazdagított levendulás szappan lágy krémes habjával és csodás illatával szintén segít az ellazulásban. De van a Weleda tarsolyában még más levendulás csoda is! A levendulás nyugtató fürdőtej légies illata is teljesen ellazítja a teste és megnyugtatja érzékeinket. Ez a kiegyensúlyozó hatás segíti a pihentető alvást, és egyensúlyba hozza lelkünket is egy stresszes nap után. Egy 10-20 perces kádfürdő, 3-4 kupaknyi levendulás fürdőtejben egészen biztosan segít más színben látni a világot.

levendulas termekek

A levendula nyáron hódít, pompás lilaságával és illatával, de szerencsére a belőle készült termékeket egész évben élvezhetjük. A nyárhoz egészen biztosan hozzátartozik, érdemes kipróbálni egy házi wellnesst levendulával mielőbb!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.