Aromaterápia: hordozóolajok

A hordozóolaj bármilyen növényi olaj lehet, amely az illóolaj hígítására szolgál, ezt legtöbbször magvakból, gabonafélékből vagy csonthéjasakból állítják elő.

A bőrápoláshoz használt illóolajat célszerű mindig legalább egy hordozóolajjal hígítani, mielőtt a bőrünkre kennénk. A tiszta hígítatlan illóolaj annyira tömény, hogy irritálja a bőrt így allergiás tüneteket válthat ki.

Az aromaterápiában leggyakrabban a mandula, a barackmag, a repcemag, a mogyoró, a jojoba, napraforgó és szezámmag olaját használják fel hordozóanyagként.

De előfordul még az avokádó, a borágó, a ligetszépe, és a különböző gabonafélék olaja is. Sokan kedvelik a finomítatlan olajat, mert ez hatóanyagokban gazdagabb, és táplálóbb. Minél finomítottabb egy hordozóolaj annál kevesebb a tápértéke. Az egyetlen anyag, amit nem szabad használni az aromaterápiában az az ásványi olaj, vagyis a kőolaj gyártás melléktermékét.

illóolaj

Ismerjünk meg pár hordozóolajat:

Avokádóolaj

Az avokádóolaj táplálja és megfiatalítja a száraz és vízhiányos bőrt. Dús nehéz olaj ezért legjobb, ha más hordozóolajjal keverve alkalmazzuk. Magas az A.-és E vitamin tartalma, épp ezért nagyon jó bőrproblémák kezelésére.

Borágóolaj

A borágóolaj ösztönzi a sejtműködést, és elősegíti a megújulását. Szinte minden bőrtípusra használható, de a legjobb a száraz és vízhiányos bőrre, valamint a ráncosodásra, hajlamos bőrre. A borágóolaj gyorsan megromlik.

Búzacsíraolaj

A búzacsíra olaj sűrű és ragadós, ám remek antioxidáns forrás, amely igen magas E vitamin tartalommal rendelkezik. Nagyban csökkenti a bőr ráncosodását, és sejtjavító hatása is magas.

Csipkebogyóolaj

A csipkebogyóolaj csökkenti hegesedés utáni nyomokat, így pl. a leégett bőrre is hatásos, valamint lágyítja a bőrszöveteket, így pl. nátha idején a kipirosodott orra is kenhető. Késlelteti a bőr öregedését, és késlelteti a hajszálerek sérülékenységét.

olaj21000

E vitamin olaj

Mivel az E vitamin erős antioxidáns, nagyban elősegíti a bőr megújulását, és rugalmasságának fenntartását. Rendszeres használata csökkenti a ráncosodást, és táplálja a bőrt. Ma már nálunk is megvásárolható az E vitamin olaj, több gyógynövény szaküzletben.

Jojobaolaj

A jojobaolaj rendkívül gyorsan felszívódik, és értékes tápanyagokat tartalmazz, valamint nagyon hasonlít az emberi faggyúhoz.

Lágyítja és nedvesen tartja a száraz bőrt, segíti a sebeke gyógyulását és nagyon hatásos pikkelysömör ellen is. Emellett pattanásokra és zsíros fejbőrre is használható, antioxidáns tulajdonsága miatt ajánlott arcápoló krémekhez, masszázsolajokhoz és hajápoló szerekhez is keverni.

Ligetszépeolaj

Ennek az olajnak igen magas a gamma-linósav (GLA), amely biztosítja a bőr egészségét és támogatja az öngyógyító képesség működését.

olaj 1000

Olívaolaj

Az olívaolaj haj és bőr gyógyítására egyaránt alkalmas, gyógyít, megnyugtat és nagyon jól kenhető. Jellegzetes szaga miatt érdemes erősebb illóolajokhoz keverni, mint pl. a rozmaring, a bazsalikom, a teafa, vagy a kakukkfű.

További hordozóolajok: Szőlőmagolaj, szójababolaj, szezámolaj, repceolaj, sárgabarackmagolaj, mogyoró és mandulaolaj.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.