A zöldségek és az olívaolaj meghosszabbítják az életet

A mediterrán diéta egyes alkotóelemei nagyobb mértékben járulnak hozzá az egészséghez, mint a többi – derült ki egy, az Athéni Egyetem Orvosi Karának kutatói által végzett felmérésből.

Eszerint tovább élhetünk, ha több zöldségek, gyümölcsök, diófélék, hüvelyesek és olívaolaj kerül be a mindennapi étrendünkbe, valamint mérsékeljük az alkoholfogyasztást és nem eszünk túl sok húst.

Csak zöldségek és gyümölcsök?

Pontosan. És a kutatók azt is megfigyelték, hogy a nagy mennyiségű hal- és tengeri herkentyű-fogyasztás, valamint a tejtermékek mellőzése az étrendünkből a közhiedelemmel ellentétben nem hosszabbítja meg életünket.

Fotó: 123rf.com

 

A szerzők több, mint 23 ezer görög étkezési szokásait kísérték figyelemmel több, mint egy évtizeden keresztül. Kiderült, hogy a sok zöldség és kevés hús fogyasztása, valamint a mérsékelt alkoholfogyasztás összefügg a hosszú élettel. Korábban már számos kutatás feltárta, hogy az úgynevezett mediterrán diéta, amely a földközi-tengeri népek hagyományos étrendjén alapul, jó hatással van az egészségre és meghosszabbítja az életet, azonban ez a tanulmány az egyes alkotóelemeket vette nagyító alá.

A mediterrán diéta a cukorbetegség ellen is véd?

A Navarrai Egyetem kutatói Észak-Spanyolországban 13 753 nem cukorbeteg egyént vontak be vizsgálatukba, átlagosan 4 és fél éven át részletesen követték egészségügyi és táplálkozási szokásaikat. Az utánkövetési periódus végére 103 személynél diagnosztizáltak kettes típusú cukorbetegséget. A betegek közt jelentős túlsúlyban voltak a nem mediterrán diéta követői.

Fotó: 123rf.com

A mediterrán diéta legszigorúbb híveinek relatív kockázata 83 százalékkal alacsonyabb volt a diabéteszre. Meglepő módon éppen ebben a csoportban találták a legtöbb rizikófaktort a betegségre; a mediterrán diéta követői idősebbek voltak, többször fordult elő a családjukban cukorbetegség, gyakoribb volt körükben az ülő életmód és a korábbi dohányzás. A diéta azonban, úgy tűnik, megvédte őket – állítják a szerzők.

A kettes típusú cukorbetegség mára már járványos méreteket öltött mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. A szakértők ezért a cukor- és zsírdúsabb étrendre való áttérést, valamint az ülő életmódot okolják. A cukorbetegség ritkább formája, az egyes típusú, a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjeinek maradandó károsodása következtében alakul ki, és rendszerint már fiatalabb korban megjelenik.

Spanyolország és Olaszország arra kéri az UNESCO-t, hogy a mediterrán diéta az Eszmei Kulturális Örökségek listájára kerüljön.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.