A szauna és a megfázás közötti összefüggés

A tudósok megerősítették azt a régi véleményt, hogy a forró italok könnyítenek a megfázás és az influenza tünetein. De mi a helyzet a sokkal magasabb hőmérséklettel, mint a szaunában?

Állítás: a szaunázás segít a megfázás ellen.

80 Celsius fok feletti hőmérsékletű szaunát ajánlanak többek között ízületi gyulladás, asztma, krónikus fáradtság esetén, amióta Finnországban évszázadokkal ezelőtt elkezdték alkalmazni. Egyes állítólagos előnyös hatásokat nem ellenőriztek, de az biztos, hogy a szauna gyorsíthatja a felépülést a megfázásból, és csökkentheti az előfordulását.

Egyes kutatók véleménye szerint a szauna azért csökkenti a tüneteket, mert fokozza az izzadást, mások úgy vélik, hogy a magas hőmérséklet elgyengíti a nátha és influenza vírusokat. Mindenesetre az nem világos, mi a fő oka a betegség megelőzésnek. De a kutatás azt mutatja, hogy van ilyen hatás.

Osztrák kutatók tanulmányában például 50 felnőttet két csoportba osztottak, és 6 hónapon keresztül megfigyelték őket. Az egyik csoport az utasítás szerint rendszeresen járt szaunába, a másik csoport egyáltalán nem. A tanulmány szerint a szaunába járó csoportban kevesebb volt a megfázás. Ez a hatás különösen a vizsgálat utolsó három hónapjában volt feltűnő, amikor a megfázás gyakorisága fele volt a kontroll csoporténak – írták a kutatók.

Egy másik kutatás hasonló eredményekkel végződött. Az orvosok ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők számára a szauna veszélyes lehet.

Összegezve: a szauna bizonyítottan csökkenti illetve megelőzi a meghűlést.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.