A masszázs serkenti az immunrendszert

A kutatások szerint a masszázs nemcsak a relaxálásban segít, de immunrendszerünk működését is serkenti.

A Cedars-Sinai Egészségügyi Központ kutatói szerint már egy rövid, 45 perces masszázs is növeli a szervezetben a limfociták számát. Ezek a fehérvérsejtek segítenek megvédeni a szervezetet a különböző fertőzésektől és más megbetegedésektől. “A masszázs tehát nem csak jó érzés, de valóban jót is tesz egészségünknek” – nyilatkozta Dr. Mark Rapaport, a Cedars-Sinai pszichiátriai és viselkedéstudományi részlegének vezetője.

A masszázs más fizikai változásokat is hoz a szervezet működésében: csökkenti a citokinek számát, amelyek nagy szerepet játszanak a gyulladásos folyamatok kialakulásában. A krónikus gyulladás az olyan idült betegségekre jellemző, mint az asztma, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a depresszió. A masszázs ezen kívül jótékonyan befolyásolja a hormonszintet is. Csökkenti a kortizol nevű stresszhormon és a vazopresszin nevű az agresszív viselkedés kialakulásáért felelős hormon jelenlétét.

masszazs

“A masszázs rendkívül népszerű Amerikában: a felnőtt lakosság 9 százaléka részesült legalább egy masszázsban az elmúlt egy évben”– nyilatkozta Dr. Rapaport. “Az emberek gyakran masszíroztatnak, mert így könnyebben ellazulnak, arról azonban nem tudtunk eddig, hogy ezzel egészségüknek is sok jót tesznek.”

A kutatás során 29 önkéntes vett részt a kísérletben: mindannyian svéd masszázs kaptak 45 percen keresztül. A kontrollcsoportban lévő 24 ember nem részesült semmiféle kezelésben. A masszázs közben intravénás katéterrel folyamatosan vérmintákat vettek a résztvevőktől, majd ezek összetételét analizálták.

Forrás:


Egy válasz

  1. Tamás

    A kötőszöveti masszázs pedig egy megváltás az 1-es típusú cukorbetegek számára, nagy mértékben enyhíti a derékfájdalmukat a keresztcsont felett, és az alsó végtagok zsibbadása is jelentősen csökken. Részletesen írok erről a masszázs típusról az oldalamon: http://www.zelaxmasszazs.hu

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.