A mágikus kankalin

Kiváló gyógymódok és remek kozmetikumok alapanyaga a kankalin, melyet több legenda is mágikus erejűnek és szépségűnek titulált.

A legenda szerint mikor Szent Péter leejtette a mennyország kulcsát, az gyökeret verve kankalinná változott. Erre bizonyságul szolgálhat a kankalin virágzata, mely valóban egy kis kulcscsomóra emlékeztet.

Az egészség kulcsa

Az orvosi, vagy tavaszi kankalint, mely az egyetlen hazánkban nem védett, tehát gyűjthető kankalinféle, régebben varázserejű gyógynövényként tartották számon, ami kinyitja az összes zárat és megtalálja a kincseket.

A mai fitoterápia szerint, a tőkocsányról lecsipegetett virágja számos vértisztító (ezáltal köszvény- és ízületi betegségek elleni) teakeverék fő alkotóeleme. A szártalan kankalin bedörzsölő szer vagy ülőfürdő formájában is csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Kiválaszt a vérből minden mérgező anyagot, így azok nem tudnak az ízületekben lerakódni, számos fájdalmas órától megkímélve azokat, akik inkább a természetes gyógymódokat részesítik előnyben a fájdalomcsillapító tablettákkal szemben.

kankalin

Mivel a kankalinfélék szinte minden tagja tartalmaz szaponint, gyökérzetük kivonata majdnem minden köptetőszerben és köhögéscsillapító teakeverékben is megtalálható. Krónikus és akut felső légúti megbetegedésekre, tüdőbetegségekre kiválóan alkalmazható a kakukkfűvel együtt, megint mások álmatlanság elleni csodaszerként élnek vele, mely egy Maria Treben által leírt eset tanúsága szerint a hosszú időn át hasztalanul szedett erős altatók ellenére is működhet.

Álmatlanság elleni keverék:
50 g kankalin
25 g levendulavirág
10 g orbáncfű
15 g komlóbarka
5 g macskagyökér

A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit leforázunk 1/4 l vízzel, három percig állni hagyjuk, majd elalvás előtt kortyolgassuk, amilyen forrón csak lehet.

kankalin2

Szépséges kankalin

Angolszász területeken a tavaszi kankalinból kozmetikumokat is készítenek. Egy tizenhetedik századi angol gyógyfűkereskedő, Nicholas Culpeper például váltig állította, hogy a tavaszi kankalin desztillált vizes kivonata, vagy az abból készült kenőcs a hölgyeket még gyönyörűbbé varázsolja, így a kankalinból a mai napig készül arctisztító tej és testápoló is.

Mindazonáltal meg kell jegyezzük, a kankalin az arra érzékenyeknél allergiás reakciót, pl. kiütéseket válthat ki. Ha ez megesik, alkoholos lemosással enyhíthetők a tünetek. Belsőleg alkalmazva is okozhat gondot: ha túlzásba visszük fogyasztását, émelygést, hányást vagy hasmenést okozhat.

Konyhakertbe vagy virágágyásba?

Mivel számos ásványi anyagot tartalmaz, ezért használható a konyhában is, egzotikus saláta alkotórészként. A spanyol konyha például salátát készít leveleiből, az angolok pedig tradicionális boraikat, vagy eceteiket ízesítik vele, sőt, magából a kankalinból is készítenek bort.

Forrás: