Klíma helyett házi praktika!

Megfelelő szigeteléssel télen az épületek falainak állapotától függően 35-40 százalékos, de akár 60-65 százalékos energia-megtakarítás is elérhető, míg nyáron 5-7 fokkal csökkenti a lakások hőmérsékletét, ez pedig az áramszámlákat is jelentősen mérsékli.

A társaság szerint egy átlagos teljesítményű klímaberendezés havonta mintegy 250 kilowattórával növeli meg az áramfogyasztást, ami pedig  8-10 ezer forinttal terheli meg villanyszámlát. Ezzel szemben az újrahasznosított anyagból készülő szigetelés már az első, de legkésőbb a második nyáron megtérülő befektetést jelent, anélkül, hogy növelné a levegő szén-dioxid-tartalmát.

klima

A közlemény emlékeztet: Magyarországon az elmúlt száz év alatt mintegy 0,7 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, mialatt az ország energiafelhasználása, és így a szén-dioxid-kibocsátása folyamatosan nőtt.

Szakértői becslésekre hivatkozva azt írják, hogy a hűtőberendezések működtetésének energiaigénye akár 300 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást is jelenthet Magyarországon.

Mérési tapasztalatai alapján a cég ismerteti: az otthonok hőmérsékletének 1 Celsius fokkal csökkentése háromszor több energiát emészt fel, mint 1 fokkal való felfűtése. A Knauf Insulation szakemberei szerint a klímaberendezések helyett az árnyékolás és egy legalább 10 centiméter vastag ásvány- vagy üveggyapot szigetelés révén 5-7 fokkal is csökkenhet a lakások belső hőmérséklete, anélkül, hogy terhelné a Föld energiakészletét.

Forrás: