Terhesség: vajon előnyös a reggeli rosszullét?

Azoknak a nőknek, akik hányingert és hányást tapasztalnak várandósságuk idején, 50-75 százalékban kisebb esélyük van arra, hogy a terhesség megszakadjon – állapította meg egy tanulmány. Mikor normális a reggeli rosszullét, és mikor problémás?

Miközben a reggeli rosszullét alaposan megviselheti a szervezetet a terhesség első időszakában, ez egyben azt is jelzi, hogy a gyermek egészséges és minden rendben van vele – mutatott rá egy új tanulmány.

Kiderült: a kutatásban résztvevő, reggelente hányingert és hányást tapasztaló kismamáknál 50-75 százalékkal kisebb volt annak a valószínűsége, hogy elvetélnek. Az áttekintés olyan nőkre koncentrált, akiknek már abbamaradt egy vagy két terhességük.

Mindez megnyugtató lehet azok számára, akik megélik a tüneteket”– mondta el Stefanie Hinkle vezető kutató, alkalmazott tudós az amerikai Bethesdában levő, Nemzeti Gyermek Egészségügyi és Fejlődési Intézetben.

Öt kismamából négy tapasztalja a reggeli rosszullét tüneteit, hány vagy hányingert érzékel – ám mindez az egészséges terhesség jele, noha kevesen tudnak róla” – mondta a szakember, aki hozzáteszi: a reggeli rosszullét pontos oka máig nem is tisztázott. Nem tudni, hogy csupán a várandósság mellékhatása vagy más, speciális célt is szolgál-e. Annak ellenőrzésére, hogy a reggeli rosszullét valóban pozitív jel a kismamák számára, Stefanie Hinkle és munkatársai 797 nőt tanulmányoztak. Mindannyian a közelmúltban tudták meg terhességüket, amit a vizeletvizsgálat is megerősített. Valamennyien 2007 és 2011 között vettek részt a kutatásban.

Ezek a hölgyek közül 188-an vetéltek el – vagy 24 százalékuk. A várandósság második hetében 18 százalékuk tapasztalt hányingert, 3 százalékuk hányást is. A nyolcadik hétre a reggeli rosszullét egyre többeknél jelentkezett: 57 százalékuk tapasztalt hányingert, 27 százalékuk hányt is. Ám mindez meghozta a gyümölcsét – mert akik rosszul voltak, 50 százalékkal kisebb eséllyel vesztették el babájukat, akik hánytak is, azok 75 százalékkal kevesebb valószínűséggel vetéltek el.

A gyanú már régóta élt bennünk, az adatok azonban valódi bizonyítékként szolgálnak arra, hogy akiknél jelentkezik a reggeli rosszullét, nagy eséllyel valóban anya lesz” – mondta Stefanie Hinkle, hozzátéve, hogy természetesen a tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

Erőssége azonban, hogy képessé teszi a kutatókat arra, kezdjék el nyomon követni a kismamákat már attól kezdve, hogy kiderült a terhességük – szögezte le dr. Jennifer Wu, a New York-i Lennox Hill kórház szülész-nőgyógyásza. Véleménye szerint így még az olyan vetéléseket is könnyű kiszűrni, amely esetekben a nő nem is tudta, hogy terhes. Hinkle szerint páran úgy gondolják, hogy a reggeli rosszullét segít a nőknek eltántorodni a káros szokásoktól, mint amilyen például a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. A tanulmány egyébként számításba vette ezeket a szokásokat is, s kizárta, mint lehetséges tényezőket. A reggeli rosszullét és a születési rendellenesség miatt bekövetkezett vetélés közötti kapcsolatot szintén kizárták.

Dr. Jennifer Wu rámutatott azonban, hogy míg a hányás, hányinger normális a terhesség alatt, az orvosok joggal aggódhatnak többszörös, rohamos hányás esetén – hiszen ez vitamin- és ásványi anyag veszteséghez vezet. Probléma akkor van, hogy testsúlyuk 10 százalékát elveszítik. Dr. Noel Strong szülész-nőgyógyász, a New Yorki-i Mount Sinai kórház Isach Egészségügyi Iskolájának adjunktusa elmondta, a reggeli rosszullétet általában a változó hormonszint okozza, különösen a „terhességi hormonként” emlegetett hCG hormon.

Ha ennek a hormonnak magas a szintje a szervezetben, a nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak tüneteket, így a hányást és hányingert is – különösen az ikrekkel terhes kismamáknál figyelhető meg, akiknél a hormonszint kiemelkedő. Hinkle és kollégái azt sem tartják kizártnak, hogy a hányinger és a hányás az életképes placenta szövetet jelzik – más szóval, ha ez a placentaszövet nem bocsát ki elegendő hormont, nem jelentkezik a rosszullét, s vetélés is előfordulhat.

Természetesen, ha valaki nem tapasztal hányást és hányingert, nem szabad rögtön azt gondolnia, hogy terhessége meg fog szakadni” – tette hozzá a szakember.

Terhesség alatti vérzés – ezek lehetnek az okai

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.