Térdízületi szalagsérülése van? Ez a megoldás!

Ezekben a hetekben, az olimpiai játékok idején, a sporté a főszerep az egész világon. A sportról általában az egészség, a mozgás öröme, az Olimpia kapcsán pedig, a versengés izgalma jut eszünkbe, azonban ezeket a pozitív érzéseket gyorsan felválthatja a fájdalom, ha sérülés következik be edzés, vagy versenyzés közben.

Az egyik leggyakoribb probléma sportolóknál a térdízületi szalag sérülése.

Arról kérdeztük, Dr. Páll Zoltánt, a Fájdalom Központ sportorvos-traumatológusát, hogy hogyan keletkezik, milyen tünetei vannak, és milyen módon lehet kezelni és megszüntetni ezt a károsodást.

Gyakran labdajáték közben történik baj

Egy korábbi amerikai tanulmány szerint számos olyan, az Olimpia programján is szereplő sportot űznek versenyszerűen és tömegsport jelleggel egyaránt a világon, melyek komoly veszélyeket jelenthetnek. Minden 100 ember közül általában 1-2 fő komolyabb balesetet is szenved, amennyiben rendszeresen űzi az adott sportot legalább egy évig. Azt is megállapította a felmérés, hogy sportolás közben leginkább a fej, a térd, a boka és az ujj sérüléseitől tarthatunk. Az élsportolók sokszor komoly sportsérüléseket kockáztatnak meg a jobb eredmény reményében, de olyan amatőr sportolók körében is gyakran előfordulnak ilyen balesetek, aki megfelelő felkészülés, illetve rendszeres orvosi kontroll nélkül terhelik túl magukat.

Fotó: 123rf.com

A térdízületi szalagsérülések főleg az ellenféllel való ütközéskor, illetve csavarodó és egyéb mozdulatok hatására jönnek létre, leginkább a labdajátékok során, futballozás, kézilabdázás, röplabdázás, jégkorongozás, tenisz, fallabda közben, de gyakran előfordul síelés és küzdősportok esetében is. Minél nagyobb erőbehatások érik az ízületet, annál nagyobb a szalagok károsodásának mértéke, annál súlyosabb és komplikáltabb a sérülés.

A szalagsérülés tünetei és diagnózisa

Az akut térdízületi szalagsérülés jellemző tünete a fájdalom, ami az erőbehatás pillanatában extrém mértékű, majd fokozatosan csökken. Ismételten fellép, ha az ízületet mozgatjuk, vagy terheljük. Az érintettek gyakran számolnak be roppanás, reccsenés érzésről. Néhány órán belül, az ízületben kialakuló vérömleny (haemarthros) hatására feszítő érzéssel, fájdalommal együtt járó duzzanat fejlődhet ki. A sérült szalag felett gyakran helyi nyomásérzékenység észlelhető. Az instabilitás nagyon fontos tünet, amely leginkább az ízület terhelésekor és mozgatásakor jelentkezik. A szalagok szempontjából a baleset során beszélhetünk megnyúlásról, részleges és teljes szakadásról, illetve csontos kiszakadásról, abban az esetben, ha a csont eltörik. Az, hogy teljes, vagy részleges szakadás történt –e, az MRI segítségével, vagy arthroscopiával (térdízületi tükrözés) diagnosztizálható megbízhatóan.

 

Megoldást jelenthet az aktív fájdalomcsillapítás

Akár teljes szalagszakadás történt és műtétre van szükség, akár részleges, és elegendő a gyógyuláshoz a konzervatív (nem műtéti) terápia, a rehabilitációban mindkét esetben nagyon hatékonynak tartom az aktív fájdalomcsillapítást.” – tudjuk meg Dr. Páll Zoltán sportorvostól. Ez egy injekciós eljárásból, valamint funkcionális gyógytornából álló komplex terápia, amely a probléma gyökerénél hat és rendkívül eredményesen a szünteti meg a fájdalmat, a gyulladást és a mozgáskorlátozottságot. A hatóanyagot a térd ízületei köré fecskendezzük be, így az rögtön a fájdalom kiindulópontjához jut el. Ezzel erősítjük az ízületek körüli képleteket és azokat az inakat, szalagokat, amelyek egy sérülés során megnyúltak, sérültek. A szteroiddal szemben ismert mellékhatása nincs, így  nem terheli a szervezetet. Miután megszűnt a fájdalom és a gyulladás, a kezelést funkcionális gyógytornával egészítjük ki, amely visszaállítja az izmok-ízületek statikai és dinamikai egyensúlyát és a megfelelő mozgástartományt.

Nemcsak váratlan sérülések miatt válhat azonban szükségessé, hanem a kor előrehaladtával is ez lehet a megoldás a panaszok és a fájdalom csökkentésére, illetve megszüntetésére.

Lehet, hogy megsérült a térde és nem is tud róla?

Kérje szakértő segítségét!

A legtöbb, igazán aktív életet élő embernek, rendkívül megterhelő lelkileg a fájó testrész megfelelő ideig tartó pihentetése és a hosszú felépülési idő. Éppen ezért, ha valamilyen problémával küzd, forduljon mielőbb szakemberhez, hiszen a sportbalesetekre jellemző, hogy következményeik, (duzzanat, deformálódás, kóros mozgathatóság) rehabilitációja jól kidolgozott, megfelelő kezelés esetén többnyire tökéletesen gyógyulnak. „A mielőbbi szakszerű ellátás azért is fontos, hogy az újrasérülést (ugyanazon a helyen ugyanolyan sérülés) elkerüljük, és ismét maradéktalanul élvezhessük a sport, a mozgás örömét!” – javasolja a sportorvos.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.