Térdfájdalom: A síelők gyakori gondja

A térdízület, a síelés kulcs ízülete. A folyamatos, intenzív terhelés miatt, a térdben lévő porcok, szalagok, ízületek gyakran sérülnek, kopnak és ennek következtében intenzív térdfájdalmat okoznak.

Arról kérdeztük dr. Páll Zoltánt, a Fájdalomközpont traumatológus – sportorvosát, hogy melyek a térdet érintő, hosszabb távon kialakuló sí ártalmak, és milyen kezelést javasol a térdfájdalmak megszüntetésére, és a teljes felépülés elősegítésére.

Térdfájdalom, idővel minden síelő megismeri

Bár a térdet érintő síbalesetek gyakoriak, – ilyen például a keresztszalagok sérülése, húzódása, vagy, részleges szakadása, – a jellemzőbb mégis az, hogy hosszabb távon alakul ki térdfájdalom, a rendszeres síelés következményeként.  Ennek oka lehet a térdben található porc kopása, ismételt kisebb traumák miatti porckorong (meniscus) károsodás, csonthártya irritáció, vagy nyáktömlő gyulladás.

Porckopások, porcsérülések

Az ízületek csontvégein lévő ízületi porc biztosítja a súrlódásmentes mozgást a csontok számára. A folyamatos és intenzív terhelés miatt ezek az ízületi porcok elhasználódhatnak, elkophatnak. A porcszövet érdessé válik, és alatta a csont megvastagodik. Végső stádiumban a csontok végei összeérnek, egymáson surlódnak, ami nagy fájdalommal, valamint duzzanattal és gyulladással jár. Túlfeszítés, túlterhelés, helytelen terhelés esetén, a térdízületben található két gyűrű alakú porc (meniscus) is károsodhat.  Bár gyakori, hogy ez baleset következménye, gyakran előfordul, hogy sérüléseit ismétlődő traumák hozzák létre. Az elhanyagolt meniscus-sérülések jele, ha a comb elülső oldalán lévő egyenes combizom sorvadása miatt, a síelő az izom gyengülését érzi. Ha nem vesszük komolyan ezeket a sérüléseket, és nem fordulunk idejében orvoshoz, sajnos előfordulhat, hogy súlyos szövődmények alakulnak ki (pl. a porcgyűrű teljes szakadása), amikor már a műtét elkerülhetetlen.

Foto:pixabay.com

Csonthártya- irritáció, nyáktömlő gyulladás

A sportártalmak közé tartozik az a térdfájdalom, amelynek a hátterében csonthártyagyulladás áll. Ez sem az alkalmi, síelés közben elszenvedett sérülések közé tartozik, hanem a rendszeresen síelőket érinti, mivel hosszabb távon jelentkezik. A térdkalács felső részén végződő négyfejű combizom túlterhelése okozza, amikor a térdkalács felső részén, vagy csúcsán csonthártya-irritáció és gyulladás léphet fel. További terhelésre a térdkalács körüli, a súrlódást csökkentő nyálkatömlők, illetve a térdkalácsszalag is begyulladhat, és a porcfelszín lágyulása is bekövetkezhet.

A térdízület az egyik legnagyobb terhelésnek kitett ízületünk, lépcsőzéskor például a súlyunk 2-3-szorosa terheli. Nem csoda, ha sokakat érint a térdfájdalom, a mozgás beszűkülése.

Ülés után fáj a térde? Ezek a térdkalács porcbántalmának tünetei

Milyen kezeléssel szabadulhatunk meg a térdfájdalomtól?

A térdfájdalmak maguktól nem fognak elmúlni, ez pedig lehetetlenné teszi, hogy gondtalanul élvezhessük a síelést. Sajnos, ha már egyszer megsérült a térdünk, vagy már elkopott a porc, onnan kezdve folyamatos odafigyelést igényel ez a probléma.  „ Akár egy régebbi baleset utáni elhanyagolt sérülés következtében kialakuló, akár egy hosszabb ideje fennálló térdfájdalomról van szó – a természetes fájdalomcsillapítást javaslom a térdfájdalom kezelésére.” – tudjuk meg dr. Páll Zoltán traumatológus-sportorvostól.

láb, térd, csont

Foto:pixabay.com

A természetes fájdalomcsillapítás alappillérei

A természetes fájdalomcsillapításnak három fontos lépése van. A legelső a pontos diagnózis, amely fél siker az eredményes kezeléshez. Ennek során részletesen fel kell mérni nem csak az ízületi mozgásokat, de a térdízület izmainak, az alsó végtag izmainak állapotát, erősségét, szimmetriáját is. Szükség esetén MR, vagy ultrahang vizsgálatot kell végezni. A második lépés, hogy minél előbb megszüntessük a fájdalmat, a gyulladást és az ebből eredő mozgáskorlátozottságot. A fájdalomcsökkentésre kiváló a helyi fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, regenerálódást gyorsító injekciók alkalmazása. A harmadik, hogy segítjük a károsodott szövetek felépülését, a térdízületek, izmok, inak, porcok regenerálódását. Ehhez kiváló az ízületi hialuronsav injekció, mely visszapótolja az ízületi folyadék csökkent kenőképességét, táplálja a porcot, segíti rugalmasságának megőrzését. A természetes fájdalomcsillapítás három lépése biztosítja a térd fájdalommentes szabad mozgatását, és a térdízület megfelelő terhelhetőségét.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.