Temetkezés Magyarországon: változó trendek, javuló informáltság

Erősen kihat a modern életmód a temetkezési szokásainkra. Különösen a fővárosban és nagyobb városokban kezdenek megváltozni az elhunytakkal kapcsolatos megemlékezési szokások: kevésbé kőbe vésettek a tradíciók. Ugyanakkor a temetéshez kapcsolódó információk jobb ismerete sokszor felesleges kiadásoktól mentheti meg a gyászolókat.

Temetkezés és trendek

Magyarországon 2016-ban várhatóan 130 ezernél kevesebb ember halálára és temetésére kerül sor. 20-25 évvel ezelőtt az évi 150 ezret is elérte a halálozások száma. A csökkenés több okra vezethető vissza: nő a születéskor várható élettartam, fejlődik az egészségügy életben tartó képessége, illetve természetesen a fogyatkozó magyar népességen belül arányaiban is kevesebben halnak meg.

Az elhalálozottakat egyre kisebb arányban temetik el koporsóban, folyamatosan növekszik a hamvasztásos eljárások aránya. Magyarország 17 krematóriumában évente 72.000 – 75.000 hamvasztás történik. Miközben országos átlagban 60%-os a hamvasztás részesedése, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban az összes elhalálozás tekintetében 70-90% között mozog már a hamvasztás aránya. Ennek elsősorban a magas sírhely- és temetkezési árak az okai. A hamvasztást követően a szórás és az urnás elhelyezés különböző lehetőségei közül a magyarok egyelőre elsősorban a temetőkön belüli elhelyezést preferálják, de folyamatosan nő a szórások aránya, a temetőkön kívül is, akár szervezett szolgáltatásként igénybe véve, akár magánúton megoldva. „Nemcsak a hamvasztás népszerűsége és elterjedtsége növekszik, hanem az ehhez kapcsolódó és igénybe vehető szolgáltatásokra is egyre nagyobb az igény.” – mondja Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Szövetségének elnöke.  Az ország több krematóriumában is elérhető már a hamvasztás előtti koporsós ravatalozás, és ehhez kapcsolódóan az elhunyttól való végső búcsúzás különböző formái. Az idén tavasszal megnyitott Budapesti Hamvasztóban például megbizonyosodhatnak a családtagok arról, hogy szerettüket valóban higiénikus körülmények között, automatizált rendszerben, szigorú szabályoknak megfelelően hamvasztják el.

temeto

Visszaszorulóban a hiedelmek, változóban a tradíciók

„Csökkenő arányban ugyan, de még mindig jelen van a társadalomban az a félelem, hogy esetleg nem a búcsúztatott hamvait kapják vissza az urnában, de ez egy zárt rendszerű, ellenőrzött és nyomon követhető eljárás esetén kizárt.” – meséli Tóth Diána, az Adytum Kft. ügyvezetője.  A családok a legmodernebb budatétényi intézményben megtekinthetik a kemencébe helyezést és végigvárhatják a folyamatot, majd elvihetik az urnát a krematóriumból. Aki nem kíván, vagy nem áll módjában jelen lenni, az telefonos értesítést kérhet a hamvasztás időpontjáról, ha otthon vagy más helyszínen szeretne gyertyát gyújtani az elhunyt emlékére.

Ma már Magyarországon sem ritkaság, ha az elhunytat nem a megszokott módon, temetőben kívánja eltemetni a család, hanem más módon búcsúzna el tőle, vagy helyezné egyedi helyen végső nyugalomra. Egyre többen választják a hamvak természetben történő elhelyezését. Sokan azt gondolják, hogy ez tilos, de ahogy az urna hazavitelének, ennek is vannak jogszerűen lebonyolítható formái. A temetőn kívüli elhelyezés oka a magas sírhely árak mellett, hogy a családtagok vagy természet közeli, vagy az elhunyt személyiségéhez, életéhez illeszkedő nyughelyet keresnek szerettüknek.

A természetben történő elhelyezésre magán ravatal teremben, vagy templomban történt búcsú szertartást követően kerül általában sor. A magán ravatal termek elterjedése főleg nagyvárosokban szintén jól érzékelhető trend az elmúlt 2-3 évben. Amellett, hogy a fővárosban jóval olcsóbban érhetőek el, mint a temetői ravatalozók, a búcsú szertartás is személyre szabottabb, családiasabb lehet az elhunyt kedvenc zenéivel és az életéről szóló videó vagy fotó sorozat vetítésével, a család meghitt együttlétével.

temeto-2

Különösen a fővárosban és nagyobb városokban kezdenek megváltozni az elhunytakkal kapcsolatos megemlékezési szokások. „A nyughelyek fizikai látogatásához kapcsolódó kötelezettség ma már inkább teher a modern ember számára, semmint morális elvárás.” – állítja Gőcze Edit kegyeleti szakértő. „A több száz, vagy akár több ezer kilométerre költöző családtagok inkább lélekben igyekeznek megőrizni az elhunyt emlékét, és a búcsúszertartás egyediségével kifejezni az irántuk érzett tiszteletüket, szeretetüket.”

Ennek következtében a temetések szervezésekor sok esetben már nem a tradíció a legfontosabb, hanem előtérbe kerül a temettető kreativitása az elhunyt személyiségéhez, életútjához illeszkedő búcsú szertartások, temetkezési kellékek megrendelésével. Divatba jöttek az egyedi kegytárgyak, ékszerek, valamint a környezetkímélő, természetbe helyezve lebomló urnák. Sokszor kérnek foci labda, vagy földgömb alakú urnát, bár legtöbbször a családok maguk sem tudják, pontosan mit keresnek, csak valami különleges legyen. Olyan különleges, mint amilyen különleges számukra az elhunyt volt.

temeto-3

A magas sírhely árakkal függ össze elsősorban a szórásos temetések évek óta ugrásszerűen növekvő száma is. Ez különösen a hajós temetésekre igaz, mely akár a temetői szórásos temetésnél olcsóbban is elérhető, ugyanakkor különleges temetkezési forma. Szórásos temetés egyre több templomban is elérhető már. A hamvakat általában az altemplomban, egy úgy nevezett osszáriumba helyezik el, ahol több elhunyt hamvait közösen, megszentelt helyen őrzik.A természet közelsége vagy akár a nagyobb folyóink partjai gyönyörű környezetet biztosítanak a végső búcsúhoz, ugyanakkor – a magán ravatal termekhez hasonlóan – lehetőség van a személyre szabott szertartások lebonyolítására akár halotti torral is egybekötve. A repülőgépről történő szórásos temetésre is van már egyre több példa, de természetesen nem ez képviseli a temetési szertartások fő csapásirányát. Ezt a formát évek óta kb. hasonló számban választják csupán.


kereszt

Tudnivalók és tévhitek a temetkezésről

  • Bár a kórházakban sokszor ajánlanak temetkezési vállalkozót, nem árt tudni, hogy szabadon választhatunk temetkezési szolgáltatót, az igényeinknek megfelelően. Sok családdal elhitetik, hogy az ajánlott temetkezési iroda szerződésben áll a kórházzal, vagy hogy kizárólag ők jogosultak elszállítani az elhunytat.
  • Általános gyakorlat, hogy a nyughely megválasztásával kezdik az emberek a temetés szervezését, és így a temetőben érdeklődnek először a kapcsolódó feladatok árairól. Azonban nem feltétlenül a temetőben megrendelve a legolcsóbb a szolgáltatás, és korántsem teljes az elérhető paletta! Sokszor kedvezőbb áron kínálják például a hamvasztást és az elhelyezést a magán temetkezési szolgáltatók. Érdemes tájékozódni, bekérni mindenre kiterjedő árajánlatokat írásban!
  • Otthoni, vagy idősek otthonában történő halálesetnél a családnak szabad rendelkezési joga van, hogy ki szállítsa, majd temesse el az elhunytat. Nem muszáj azt a temetkezési szolgáltatót hívni, amelyiket az ügyeletes orvos vagy az idősek otthona illetékese szeretné. Érdemes időben körülnézni, hogy milyen lehetőségek vannak, mert több tízezres különbségek is lehetnek a végösszegben. Az orvos azt a szolgáltatót kell, hogy hívja, akit a család kér.
  • Fontos tudni, hogy ha nem egészségügyi intézményben történik a haláleset, a halál pillanatától minden költség a családot terheli, beleértve a szállítást és a napi hűtési díjakat, amennyiben nem kerül sor boncolásra. Érdemes azonnal keresni egy teljes körű ügyintézést vállaló temetkezési szolgáltatót, aki a lehető leghamarabb gondoskodik a krematóriumba szállításról, hogy ne menjenek el azzal napok, hogy a halotti anyakönyvi kivonatért áll sorba a család a hivatalban.
  • Hamvasztás megrendelésekor a temetkezési szolgáltatónak tájékoztatást kell adnia arról, hogy hol lesz elhamvasztva az elhunyt. Ha kétségeink vannak, kérjünk információt a hamvasztás folyamatával, a kérhető kiegészítő szolgáltatásokkal kapcsolatban. Sok helyen lehetőség van arra, hogy hamvasztás előtt még meggyőződjünk róla, hogy valóban szerettünk lesz elhamvasztva és valóban az ő hamvait kapjuk vissza. A Budapesti Hamvasztóban akár a hamvasztás előtti búcsúztatás is megtörténhet a krematóriumban, megtekinthető a test kemencébe helyezése, és megvárható a hamvasztás teljes folyamata is.
  • Az urna hazavitele a hiedelmekkel ellentétben nem tilos. A hatályos jogszabályok szerint az urna haza vihető, csak meg kell adni őrzésének helyét és lehetőséget kell biztosítani a kegyeletgyakorlásra az érintettek számára. Valójában, aki úgy nyilatkozik, hogy hazaviszi az urnát, az sem feltétlenül tartja elzártan, végül lehet, hogy természetben történő szórás, vidéki temetés, vagy templomi elhelyezés miatt kerül erre csupán sor.
  • Ellentétben a közhiedelemmel, a hamvak természetben történő elhelyezése sem tilos. Van jogszerű módja pl. egy bensőséges hangulatú, lebomló urna behelyezésének a vízpartról. A hamvak elhelyezéséhez a terület tulajdonosától, (pl. a horgásztó üzemeltetőjétől) vagy kezelőjétől kell engedélyt kérni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.