Téli sportok – Ésszel mozogjunk! – 1.rész

Melyek a legjobb mozgásformák télen?

Miközben kint valóban hideg van, az év ezen időszaka alkalmas több nagyon jó sportra is. Fontos azonban, hogy ésszel mozogjunk a fagyos időben – lássuk, melyek a legjobb mozgásformák ilyenkor és miért!

A téli sportok terén is széles választék áll rendelkezésünkre. Hideg van ugyan, de ebben az évszakban remekül lehet síelni, snowboardozni, járni a természetet. Mindegy, mit választunk, mozogjunk okosan!

De melyek ilyenkor a legjobb sportok és miért?

1.Az ún. cross-country síelés (magyarul versenyszerű sífutás) szinte minden nagyobb izomcsoportot jól átmozgat. A legjobb aerob mozgás. Az ízületeket nem terheli igazán, s bármely tempóban végezhető.

Gyermekként, felnőttként egyaránt élvezetes, tehát az egész család részt vehet benne. Ráadásul jól fogyaszt: egy 70 kilós ember több mint 650 kalóriát éget egy órás cross-country síeléssel.

foto:mindenamihallas.hu

2.A snowshoing szintén mókás és jól megdolgoztató téli sport. Könnyű felszereléssel mozgunk, amelyet egyszerű felvenni a talpakra – a cipőre -, s más nem kell hozzá, csupán gyaloglás. Hamar meg lehet tanulni, s azon felül, hogy szórakoztató, egy 70 kilós ember több mint 950 kalóriát éget el ezzel a téli sporttal egy óra alatt.

foto:pixabay.com

3.Dombról lesiklás: ha nagyobb sebességre vágyunk, ez lesz a nekünk való téli sport. A lesiklás közben nemcsak a friss levegőt és a napsütést élvezhetjük, hanem a páratlan kilátást is.

Ráadásul kihívást jelent megtanulni ezt a kellő türelmet igénylő mozgásformát – ha már egyszer megtanultuk, nagyon jó tud lenni. Óránként 450 kalóriát égetünk el vele.

4.Jégkorcsolyázás: ha megtanulunk jégkorizni, kellemes kikapcsolódást nyújt ez a téli sport – mellyel egy óra leforgása alatt 534 kalóriától szabadul meg egy 70 kilós ember.

5.Golfozás: igen, télen is lehetséges. Érdemes persze hozzá élénk színű labdákat beszerezni. Óránként 340 kalóriát égethetünk el a golfozással, mely ilyenkor is elérhető és megfizethető mozgásforma.

Cikkünk második részében a megfelelő felszerelésekről lesz szó.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php